De styrande politikerna i hälften av Sveriges mest populära turistkommuner kan tänka sig att införa någon form av turistskatt.
– En besöksnäringsavgift eller en turistskatt skulle kunna vara ett väldigt bra bidrag till fortsatt utveckling, menar Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun till skattefinansierade SVT.
Ute i Europa är det redan vanligt att ta ut olika former av avgifter från turister, något som ofta motiveras med att gästernas närvaro påstås leda till ökat slitage, nedskräpning och ett behov av utbyggt infrastruktur.
Även i Sverige hörs nu allt fler röster som vill införa denna ordning – bland andra Meit Fohlin (S), ordförande i regionstyrelsen på Gotland, som menar att turisterna utnyttjar öns resurser under sommarmånaderna – samtidigt som skattepengarna hamnar i andra kommuner.
Hon förespråkar istället ”att man har möjlighet att betala skatt de månaderna och att den skatten tillfaller Gotland eller där man har ett sommarhus”.
– Så gör man på en del andra ställen och det skulle vara ganska enkelt löst.
”Stort behov av vatten och avlopp”
Statskanalen kontaktade kommunstyrelsens ordförande och 1:e vice ordförande i de 30 mest besökta kommunerna, baserat på antalet gästnätter per invånare. Av 22 som valde att svara är elva (plus Gotland) positivt inställda till att införa någon form av turistskatt.
– Vi har ansvar för lederna i Sälenfjällen som kostar en hel del, vi behöver en bättre infrastruktur, vi har ett stort behov av vatten och avlopp och samtidigt har vi krav från MSB att göra en ny räddningsstation uppe i Sälenfjällen, fortsätter Hans Unander.
I Orsa är man dock av motsatt åsikt och menar att en turistskatt istället skulle signalera att man vill ha färre besökare och fungera avskräckande.
– Jag ser positivt på turismen, jag vill att det ska bli mer turism och fler besökare till Orsa, säger Mikael Thalin (C), kommunstyrelsens ordförande i Orsa kommun.
Noterbart är också att av dessa elva politiker som uppger att de vill införa en särskild skatt eller avgift för turister, representerar tio Socialdemokraterna och en Centerpartiet.
De 30 kommuner som kontaktades var Borgholm, Malung-Sälen, Arjeplog, Strömstad, Älvdalen, Härjedalen, Sotenäs, Åre, Jokkmokk, Tanum, Kiruna, Storuman, Leksand, Sigtuna, Mörbylånga, Båstad, Rättvik, Berg, Sorsele, Orsa, Falkenberg, Vimmerby, Vilhelmina, Dorotea, Tingsryd, Vadstena, Torsby, Lysekil, Årjäng och Gotland.