Svenska kliniker erbjuder ”oskuldsoperationer”

publicerad 22 januari 2021
- av Per Nordin
Minst två Stockholmskliniker erbjuder "oskuldsoperationer".

Kvinnor från muslimska och andra hedersrelaterade kulturer kan nu genomgå ”oskuldsoperationer” på flera kliniker i Stockholmsområdet för att slippa hot och våld från sina makar. Ingreppet kritiseras dock av läkare som menar att det är helt ovetenskapligt.

Oskuldsoperationerna kostar 30 000 kronor och när skattefinansierade Sveriges Radios journalist ringer och låtsas vara intresserad av en operation får hon reda på att minst två kliniker i Stockholm utför denna typ av ingrepp.

Om ett medicinskt ingrepp saknar evidens är det i Sverige också olagligt och den läkare som utför det kan också bli av med sin legitimation. Det är dock än så länge oklart om detta även gäller så kallade ”oskuldsoperationer”.

Enligt statskanalen SR känner sig många kvinnor som lever i en ”hederskultur” tvingade att vara oskulder när de gifter sig och en kvinna som inte kan visa upp en droppe blod på lakanet efter bröllopsnatten riskerar hot och våld.

Sara Bäckström är jurist med inriktning på kvinnovåld och menar att risken för dessa kvinnor att utsättas för våld heller inte minskar efter operationen.

TT skriver via pseudokonservativa Svenska Dagbladet om hur kvinnor från ”hedersrelaterade kulturer” lockas att betala stora summor pengar för att få slidkransen av slemhinneveck återställd, men läkare menar att ingreppet strider mot alla vetenskapliga principer.

– Som läkare är det oerhört oetiskt att agera helt emot aktuell vetenskap och hävda att mödomshinnan ens existerar. Det innebär också att man fortsätter att reproducera den normen, säger Bita Eshraghi, gynekolog och biträdande överläkare på Amel-mottagningen.

– Vi skulle inte heller sy ihop blygdläpparna på en kvinna, som vid en faraonisk könsstympning, för att det är något som krävs inför giftermålet i vissa kulturer. Vem ska stå upp för de här kvinnornas rättigheter om inte ens vi som vårdpersonal gör det?, frågar hon sig vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.