Inrikes

Svenska kliniker erbjuder ”oskuldsoperationer”

Minst två Stockholmskliniker erbjuder "oskuldsoperationer".

Kvinnor från muslimska och andra hedersrelaterade kulturer kan nu genomgå ”oskuldsoperationer” på flera kliniker i Stockholmsområdet för att slippa hot och våld från sina makar. Ingreppet kritiseras dock av läkare som menar att det är helt ovetenskapligt.

Oskuldsoperationerna kostar 30 000 kronor och när skattefinansierade Sveriges Radios journalist ringer och låtsas vara intresserad av en operation får hon reda på att minst två kliniker i Stockholm utför denna typ av ingrepp.
Om ett medicinskt ingrepp saknar evidens är det i Sverige också olagligt och den läkare som utför det kan också bli av med sin legitimation. Det är dock än så länge oklart om detta även gäller så kallade ”oskuldsoperationer”.

Enligt statskanalen SR känner sig många kvinnor som lever i en ”hederskultur” tvingade att vara oskulder när de gifter sig och en kvinna som inte kan visa upp en droppe blod på lakanet efter bröllopsnatten riskerar hot och våld.

Sara Bäckström är jurist med inriktning på kvinnovåld och menar att risken för dessa kvinnor att utsättas för våld heller inte minskar efter operationen.

TT skriver via pseudokonservativa Svenska Dagbladet om hur kvinnor från ”hedersrelaterade kulturer” lockas att betala stora summor pengar för att få slidkransen av slemhinneveck återställd, men läkare menar att ingreppet strider mot alla vetenskapliga principer.

– Som läkare är det oerhört oetiskt att agera helt emot aktuell vetenskap och hävda att mödomshinnan ens existerar. Det innebär också att man fortsätter att reproducera den normen, säger Bita Eshraghi, gynekolog och biträdande överläkare på Amel-mottagningen.

– Vi skulle inte heller sy ihop blygdläpparna på en kvinna, som vid en faraonisk könsstympning, för att det är något som krävs inför giftermålet i vissa kulturer. Vem ska stå upp för de här kvinnornas rättigheter om inte ens vi som vårdpersonal gör det?, frågar hon sig vidare.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!