Svensk myndighet massblockerar Twitterkonton

publicerad 19 maj 2017

Den svenska myndigheten Svenska institutet, SI, massblockerade sammanlagt 14 000 Twitterkonton. Agerandet från SI har lett till anklagelser om statligt sanktionerad censur, bland annat av den amerikanske frilansjournalisten Tim Pool, som fanns med på blockeringslistan.

Under förra veckan beslöt sig SI:s Twitterkonto @sweden (via kontots dåvarande administratör, nätsäkerhetsexperten Vian Tahir) att blockera över 14 000 Twitterkonton, såväl utländska som svenska konton. SI motiverade sitt agerande genom att påstå att det skedde för att motverka näthat.

I listan, av vissa kallat “åsiktsregistret”, över blockerade konton återfanns flera sverigedemokrater, bland annat Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, men också journalister som Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, Margit Richert från Svenska Dagbladet och den numera världskända amerikanska journalisten Tim Pool.

Tim Pool kritiserar den svenska regeringen hårt för blockeringsregistret och säger att man i Sverige inte får tänka utanför åsiktskorridoren. Tim Pool säger också att man måste uppmärksamma SI:s agerande innan det upptrappas.

SI uppger att de är ledsna över vad som har hänt:

Många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder. Vi behöver ta ett steg tillbaka för att närmare granska förutsättningarna för att blockera, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI.

– Vi ser att det väcks många frågor om hur vi som myndighet bör agera när det gäller blockeringar på Twitter. De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt.

SI uppger senare att de tänker fortsätta sitt arbete med att motverka näthat men ska tänka på att inte oskyldiga personer blir drabbade utav blockeringar. Hittills har sju personer anmält händelsen till Justitieombudsmannen, JO. En av dem som har lämnat in en anmälan är journalisten Christian Palme, 64, som har jobbat under många år på Dagens Nyheter och på Sveriges Radio. 2004 fick Palme “Eldh-Ekblads fredspris” för att han belyst vikten av Internationella brottmåls­domstolens arbete.

“Registret är en upprättad allmän handling vid myndigheten och består av en lista över twitterkonton som blockerats på grundval av bl.a. politiska sympatier”, skriver Palme i sin anmälan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!