Svensk myndighet massblockerar Twitterkonton

Publicerad 19 maj 2017, uppdaterad kl. 15:49

Den svenska myndigheten Svenska institutet, SI, massblockerade sammanlagt 14 000 Twitterkonton. Agerandet från SI har lett till anklagelser om statligt sanktionerad censur, bland annat av den amerikanske frilansjournalisten Tim Pool, som fanns med på blockeringslistan.

Under förra veckan beslöt sig SI:s Twitterkonto @sweden (via kontots dåvarande administratör, nätsäkerhetsexperten Vian Tahir) att blockera över 14 000 Twitterkonton, såväl utländska som svenska konton. SI motiverade sitt agerande genom att påstå att det skedde för att motverka näthat.

Annons:


I listan, av vissa kallat “åsiktsregistret”, över blockerade konton återfanns flera sverigedemokrater, bland annat Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, men också journalister som Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, Margit Richert från Svenska Dagbladet och den numera världskända amerikanska journalisten Tim Pool.

Tim Pool kritiserar den svenska regeringen hårt för blockeringsregistret och säger att man i Sverige inte får tänka utanför åsiktskorridoren. Tim Pool säger också att man måste uppmärksamma SI:s agerande innan det upptrappas.

SI uppger att de är ledsna över vad som har hänt:

Många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder. Vi behöver ta ett steg tillbaka för att närmare granska förutsättningarna för att blockera, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI.

– Vi ser att det väcks många frågor om hur vi som myndighet bör agera när det gäller blockeringar på Twitter. De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt.

SI uppger senare att de tänker fortsätta sitt arbete med att motverka näthat men ska tänka på att inte oskyldiga personer blir drabbade utav blockeringar. Hittills har sju personer anmält händelsen till Justitieombudsmannen, JO. En av dem som har lämnat in en anmälan är journalisten Christian Palme, 64, som har jobbat under många år på Dagens Nyheter och på Sveriges Radio. 2004 fick Palme “Eldh-Ekblads fredspris” för att han belyst vikten av Internationella brottmåls­domstolens arbete.

“Registret är en upprättad allmän handling vid myndigheten och består av en lista över twitterkonton som blockerats på grundval av bl.a. politiska sympatier”, skriver Palme i sin anmälan.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Bertil Andersson

  https://si.se/om-si/
  Följ länken och läs om hur SI beskriver sig själv och sitt arbete.
  Jag kunde inte hitta ngt som säger att de skall syssla med åsiktsregistrering.

 • Parsifal

  På sätt och vis får man väl säga att Vian Tahir verkligen lyckats med det som är SI:s syfte med detta twitterkonto. Att spegla Sverige och bidra till Sverigebilden. Där kan hon mäta sig med Tim Pool i att effektivt ha demaskerat detta kulturmarxistiska och semi-totalitära dårhus!

 • buscador

  I det emotionella känsloläget hat ingår som delmängd att fysiskt stoppa något. Eftersom de sajter som kritiserar regering och media inte vill eller kan fysiskt stoppa något fysiskt för motparten kan det inte kallas hat, utan är helt enkelt antagonism, där försöket att minska eller försvåra kommunikationen inte innehåller sagda fysiska hinder.
  Därför är en ordet hatsajt en spegelbild av den som använder ordet.

  • Bertil Andersson

   Nåja, om det stod en bräkande sosse framför mitt ansikte så skulle då jag veta vad som skulle göras.

 • Pingback: Nordic Frontier #20: #NotAllMuslims at it again, Swedish PM booed off stage and White Women's lust for dark meat | Nordfront.se()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend