Försvaret

Svensk militär till Mali

Svenska soldater i afrikanska Chad.

Sverige planerar att skicka 200 soldater till det krigsdrabbade Mali. Försvarsmakten har fått i uppdrag att förbereda en styrka med inriktning på underrättelsearbete, avslöjar Ekot.

Majoriteten av de svenska soldaterna som finns stationerade i Afghanistan kommer tas hem till sommaren. I samband med det planerar Sverige en ny internationell insats, denna gång i Afrika.
Enligt Ekot är det aktuellt att skicka 200 soldater till Mali och 50 till Centralafrikanska Republiken. En FN-ledd styrka har redan fått i uppdrag att öka säkerheten i regionen.

De uppgifter som den svenska militären kan få utföra i Mali är bland annat att hjälpa FN-styrkan med signalspaning och övervakning med hjälp av drönare. Insatsen kan ske i samarbete med andra EU-länder.

Frågan om insatsen kommer att diskuteras på dagens utrikesnämnd på Slottet. Regering spås få stöd i riksdagen då Socialdemokraterna tidigare krävt att nästa internationella svenska militärinsats ska vara tillsammans med FN och gärna i just Afrika, skriver Ekot.

Sedan 2012 har Mali härjats av oroligheter då “islamister” tog kontroll över landet vilket ledde till att Frankrike lade sig i konflikten och skickade ner soldater till det västafrikanska landet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!