Svensk man misstänks ha spionerat åt Ryssland

publicerad 23 februari 2021
- av Sofie Persson
47-åringen har arbetat på Volvo Cars i Göteborg.

En 47-årig man från Göteborg misstänkts för att ha spionerat på Volvo och Scania åt Ryssland.

Den 1 februari 2019 greps den misstänkte 47-åringen på en restaurang i centrala Stockholm och var vid tillfället med en rysk underrättelseofficer som enligt Säkerhetspolisen verkade i Sverige under diplomatisk täckmantel. Mannen har arbetat som konsult inom både Volvo Cars i Göteborg och Scania CV i Södertälje. Nu åtalas han för spioneri, rapporterar skattefinansierade SVT.

Jag påstår att han gått främmande makt till handa genom att mot betalning överlämnat material som tillhör dessa företag, säger åklagare Mats Ljungqvist till SVT.

Enligt åtalet har han ”anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter” som tillhör företagen till en rysk underrättelseofficer.

Det jag kan konstatera är att han vid tillfället när han greps hade fått 27 800 kronor. Han har vid olika tillfällen fått mellan 10 000 och 30 000 kronor, säger Mats Ljungqvist.

Ljungqvist kan inte gå in på vad för material som mannen delat med Ryssland eftersom det är sekretessbelagt.

Det kan innebära men för Sveriges säkerhet men vad det är kan jag inte gå in på.

Enligt åklagaren har mannen värvats som rysk agent och arbetat för den ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR).

Jag vill påstå att han sedan juni eller juli 2017 varit värvad av SVR, säger Mats Ljungqvist.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP ska mottagaren av informationen ha varit den ryske underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko som vid tillfället arbetade på den ryska ambassaden med en diplomattjänst, men kunde vid polisinsatsen i februari 2019 legitimera sig som diplomat och greps aldrig. Han avslutade sin tjänstgöring och lämnade landet tre veckor senare.

Brottsligheten mellan underrättelseofficeren och 47-åringen ska ha pågått sedan åtminstone 2017 fram till dess att han anhölls 2019.

47-åringen åtalas för spioneri alternativt olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Straffet för spioneri kan ge upp till sex års fängelse.

Mannens advokat, Taavi Tuula, vill inte kommentera ärendet i nuläget.

Jag har ingen kommentar just nu förutom att min klient förnekar brott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!