Sundsvalls Tidning hänger ut skola efter lokaluthyrning

Sundsvalls Tidning har i två artiklar hängt ut Sundsvalls kommun och Uslands skola för att hyrt ut sina lokaler. Uthängningarna riktar sig felaktigt mot skolan som inte rår om de aktuella lokalerna och hotar den grundlagsskyddade förenings- och mötesfriheten.

publicerad 14 februari 2016
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Radioinslaget kan också laddas ned här.

Sundsvall Tidning skrev i fredags en artikel om att Nordiska motståndsrörelsen hyrt en gymnastiksal vid Uslands skola på Alnö i Sundsvall för att bedriva idrottsverksamhet.

Tidningen konfronterade skolans rektor Margaretha Brander med uppgifterna trots att skolan inte har någonting med uthyrningsverksamheten att göra. Det är Sundsvalls kommun som äger lokalerna och skolan hyr lokalerna under veckotid.

Uslands skola på Alnö, Sundsvall. Foto: sundsvall.se
Uslands skola på Alnö, Sundsvall. Foto: sundsvall.se

Inga tecken på att olaglig verksamhet pågått i lokalerna eller att personerna som hyrt lokalen ställt till problem har framkommit. Bokningen har skett i en privatpersons namn vilket är förenligt med reglerna. Den aktuella uthyrningen har dessutom skett utanför skoltid.

– Det är beklagligt att media (Sundsvalls Tidning/Mittmedia) kopplar ihop vår skola med det här som istället har med kommunen att göra, säger Margaretha Brander till Nya Dagbladets reporter.

– Både privatpersoner och föreningar får hyra kommunens lokaler. Om det är en kyrklig förening eller en politisk förening så tar vi inte ställning till om det är bättre före den ena föreningen än den andra att bedriva idrottslig verksamhet, säger Lars-Erik Återgård, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Förenings- och mötesfriheten är skyddad i grundlagen. Den som ingriper mot eller försöker förhindra förenings- och mötesfriheten kan åtalas och dömas till böter eller fängelse.

Fakta förenings- och mötesfrihet

Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter

1 § Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad;

3. mötesfrihet: frihet att anordna och delta i sammankomster
för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte
eller för framförande av konstnärligt verk

5. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för
allmänna eller enskilda syften

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!