Storbritannien varnar för terrordåd – i Sverige

publicerad 13 augusti 2023
- av Redaktionen
Arkivbild från terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 då en uzbekisk medborgare körde ihjäl fem personer med en lastbil och skadade flera.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens utrikesdepartement har uppdaterat reserekommendationerna för brittiska medborgare som planerar att resa till Sverige. De varnar nu om ökad risk för terrordåd.

”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attacker kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar”, skriver departementet på sin hemsida.

Enligt de nya riktlinjerna kan attacker ske godtyckligt, särskilt på platser där utlänningar befinner sig. Utrikesdepartementet lyfter fram att svenska myndigheter framgångsrikt har förhindrat flera planerade attacker.

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, Henrik Landerholm, kommenterade de nya riktlinjerna och påpekade att det försämrade säkerhetsläget delvis beror på nyliga händelser, såsom koranbränningar. Han uppmanar svenskar och svenska verksamheter utomlands att vara extra vaksamma.

Statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer har tidigare kommenterat det allvarliga säkerhetsläget i Sverige. Regeringen har stärkt de inre gränskontrollerna för att förhindra att potentiellt farliga individer kommer in i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!