Stora problem med verkställande av utvisningar

publicerad 25 februari 2019

Polisen uppger att man har stora problem med att verkställa utvisningar av individer som skall utvisas med tvång. Drygt var fjärde tvångsutvisning kan inte genomföras. Polisen uppger att man i dessa fall inte ens försöker utvisa personerna. Detta innebär att de aktuella personerna blir kvar i landet trots att man dömts till utvisning av domstol i samband med brott, eller vägrar att följa Migrationsverkets avslag på asylansökan.

Det finns i dagsläget cirka 12 200 ärenden hos Polisen rörande utvisningar i landet som skall verkställas med tvång. Av dessa ärenden finns drygt 2 900 där polisen inte ens försöker utvisa personen. Orsaken är att mottagarlandet vägrar att ta emot medborgare som inte återvänder frivilligt.

Konsekvensen blir då att de närmare 3000 individerna klarar sig från utvisning på obestämd tid. Personer som dömts till utvisning efter brott samt asylsökande som vägrar följa Migrationsverkets avslag på asylansökan blir därmed kvar i landet.

Gränspoliser som NB Nyhetsbyrån har talat med uppger att man upplever en stor frustration. Man anser att politikerna inte lägger nödvändig kraft på att få vissa länder att ta ansvar för sina egna medborgare.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.