Inrikes

Stor ökning av antalet anmälda våldtäkter

Antalet anmälningar om våldtäkt ökade i Stockholm under första halvåret 2019. Unders sommaren märks ett högre tryck på Södersjukhusets akutmottagning för just våldtagna. Det skriver DN och Mitti.se.

Under första halvåret 2019 ökade anmälningarna av våldtäkt med 13 procent i jämförelse med samma period förra året. Totalt anmäldes 1.047 våldtäkter under årets sex första månader. Till och med juni i fjol anmäldes 930 våldtäkter.
Mottagningen på Södersjukhuset har inga bekräftande siffror, men ser varje år ett ökat tryck under sommarmånaderna. Man säger, att det brukar bli en ökning kring maj/juni, att man har ett högt tryck hela året.

Akutmottagningen för våldtagna är öppen för alla inom en månad efter det att överfallet har skett. I de flesta fall skjutsar polisen offret till mottagningen, där hjälp normalt kan ges direkt.

Våldtäktsstatistiken har tagits fram av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och visar även att anmälda våldtäkter mot barn ökade under årets första sex månader jämfört med motsvarande period 2019. Ökningen är 17 procent.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!