Regeringen: Kommuner får inte stoppa bidrag till nya migranter

publicerad 22 maj 2020
Eskilstuna är en av de elva kommuner som vill undantas från ebo-lagen i sin helhet. Eskilstunas gågata i bild.

Från och med i år begränsades möjligheten för asylsökande att välja eget boende (ebo), och den asylant som bosatt sig i ett problemområde har inte längre rätt till dagersättning eller särskilt bidrag. Efter att flera kommuner anmält sig i sin helhet som problemområden begränsar nu dock regeringen kommuners möjlighet att själva avgöra om migranter ska få bidrag för att bosätta sig i kommunen.

Regeringen pekade ut 32 kommuner och lät dessa själva avgöra vilka områden som skulle klassas som ”socioekonomiskt utsatta”. Flera kommuner anmälde dock hela kommunen som problemområde, rapporterar Hem&Hyra.

Av de 32 kommunerna är det totalt elva stycken som har valt att undanta hela kommunen från ebo-lagen, exempelvis Göteborg och Malmö. Därför har regeringen bestämt sig för att göra ändringar och stoppa denna möjlighet.

Syftet med begränsningen har hela tiden varit att den skall omfatta områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Vi föreslår nu vissa ändringar, som förhindrar att en kommun anmäler ett område i strid med regleringens syfte, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) som är ansvarig för migrationsfrågor, i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget kan länsstyrelsen stoppa en kommun från att anmäla ett område som inte uppfyller de önskade kriterierna.

I Malmö är kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kritisk mot ändringarna som regeringen nu vill göra.

Att enbart undanta vissa områden riskerar att dagens negativa effekter av ebo består. För Malmös del skulle risken för fusk med folkbokföring och svarthandel med hyresavtal öka om vi inte tog ett helhetsgrepp om kommunen.

För de kommuner som redan tagit beslut om att undanta områden från ebo-lagen kommer beslutet att vara giltigt från den 1 juli i år fram till årsskiftet. Senare i år har kommunerna möjlighet att rapportera in nya områden, utifrån de uppdaterade reglerna, och de besluten gäller sedan från den 1 januari 2021, rapporterar Hem&Hyra.

De elva kommuner som helt vill undantas från ebo-lagen är Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp.

I övrigt omfattas följande kommuner av lagstiftningen: Borlänge, Borås, Gävle, Halmstad, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Motala, Norrköping, Nyköping, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.