Inrikes

Regeringen: Kommuner får inte stoppa bidrag till nya migranter

Eskilstuna är en av de elva kommuner som vill undantas från ebo-lagen i sin helhet. Eskilstunas gågata i bild.

Från och med i år begränsades möjligheten för asylsökande att välja eget boende (ebo), och den asylant som bosatt sig i ett problemområde har inte längre rätt till dagersättning eller särskilt bidrag. Efter att flera kommuner anmält sig i sin helhet som problemområden begränsar nu dock regeringen kommuners möjlighet att själva avgöra om migranter ska få bidrag för att bosätta sig i kommunen.

Regeringen pekade ut 32 kommuner och lät dessa själva avgöra vilka områden som skulle klassas som ”socioekonomiskt utsatta”. Flera kommuner anmälde dock hela kommunen som problemområde, rapporterar Hem&Hyra.
Av de 32 kommunerna är det totalt elva stycken som har valt att undanta hela kommunen från ebo-lagen, exempelvis Göteborg och Malmö. Därför har regeringen bestämt sig för att göra ändringar och stoppa denna möjlighet.

Syftet med begränsningen har hela tiden varit att den skall omfatta områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Vi föreslår nu vissa ändringar, som förhindrar att en kommun anmäler ett område i strid med regleringens syfte, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) som är ansvarig för migrationsfrågor, i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget kan länsstyrelsen stoppa en kommun från att anmäla ett område som inte uppfyller de önskade kriterierna.

I Malmö är kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kritisk mot ändringarna som regeringen nu vill göra.

Att enbart undanta vissa områden riskerar att dagens negativa effekter av ebo består. För Malmös del skulle risken för fusk med folkbokföring och svarthandel med hyresavtal öka om vi inte tog ett helhetsgrepp om kommunen.

För de kommuner som redan tagit beslut om att undanta områden från ebo-lagen kommer beslutet att vara giltigt från den 1 juli i år fram till årsskiftet. Senare i år har kommunerna möjlighet att rapportera in nya områden, utifrån de uppdaterade reglerna, och de besluten gäller sedan från den 1 januari 2021, rapporterar Hem&Hyra.

De elva kommuner som helt vill undantas från ebo-lagen är Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp.

I övrigt omfattas följande kommuner av lagstiftningen: Borlänge, Borås, Gävle, Halmstad, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Motala, Norrköping, Nyköping, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • EBO
  • Göteborg
  • Malmö