Inrikes

Stockholms största gymnasium får kommunistisk konst

Bilden är illustrativ

Liljevalchs konsthall skänker kommunistkonst till Stockholms största gymnasium. Ett 40-tal verk ska nu pryda skolans väggar.

Anna Whitlocks gymnasium, på Kungsholmen i Stockholm, har fått kommunistisk, tillika sovjetisk, konst. Det rör sig om ett fyrtiotal verk, tavlor och annan, som har skänkts från Liljevalchs konsthall. Konsten invigdes nu i veckan och det har blivit en ”snackis”.
– Ja, när det var nytt var det allt vi pratade om på lunchen, berättar eleven Leia Moberg till StockholmDirekt, och får medhåll av kompisen Mimmi Wikner:

– Det blev uppmärksamhet. Alla spekulerade i vad de betyder. Jag tycker det är coolt, jag gillar sovjetisk konst.

Det är allt från tavlor, bland annat med hammaren och skäran, till ryska dikter och även en lampa. Konsten tillhörde tidigare Liljevalchs och var del av en utställning om sovjetisk affischkonst.

– Jag ville ha kvar dem men kidsen måste få något att titta på. Jag tänker att när de sitter här och tragglar matte och annat trams, då jävlar ska de få se! Sedan är det lite politiskt, vilket är kul och spännande, säger Mårten Castenfors, Liljevalchs chef.

Varken Mårten Castenfors eller skolborgarrådet Lotta Edholm ser några problem med symboler som hammaren och skäran.

– Ja, för det rör sig om konst. Konstens uppgift är att ifrågasättas och diskuteras. Dessutom är tavlorna oerhört snygga, säger Liberalernas Lotta Edholm.

 

Källa: StockholmDirekt

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!