Inrikes

Sterilisering – “En del av den feministiska kampen”

Allt fler män i Stockholm väljer vasektomi – sterilisering – som preventivmetod. Detta är en del av en politisk rörelse. Det menar sexualupplysaren och andrologen Inti Chavez Perez, enligt SVT.

Trenden är tydlig över hela landet men syns mest i Stockholm, där antalet operationer har ökat med cirka 70 procent på fyra år. Perez har följt trenden med manlig sterilisering i Sverige och globalt. Den är en fortsättning på den feministiska kampen och jämställdhet, menar han.
Trenden är alltså tydligast i Stockholm och år 2015 genomgick 1.451 män i Sverige en vasektomioperation. Tre år senare hade antalet närmast fördubblats – till 2.655.

I Stockholm har antalet män som har steriliserat sig mer än fördubblats. År 2015 var antalet 260 och 2018 valde 854 män att göra en vasektomioperation. Detta enligt statistik från Socialstyrelsen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!