Sterilisering – ”En del av den feministiska kampen”

publicerad 14 januari 2020

Allt fler män i Stockholm väljer vasektomi – sterilisering – som preventivmetod. Detta är en del av en politisk rörelse. Det menar sexualupplysaren och andrologen Inti Chavez Perez, enligt SVT.

Trenden är tydlig över hela landet men syns mest i Stockholm, där antalet operationer har ökat med cirka 70 procent på fyra år. Perez har följt trenden med manlig sterilisering i Sverige och globalt. Den är en fortsättning på den feministiska kampen och jämställdhet, menar han.

Trenden är alltså tydligast i Stockholm och år 2015 genomgick 1.451 män i Sverige en vasektomioperation. Tre år senare hade antalet närmast fördubblats – till 2.655.

I Stockholm har antalet män som har steriliserat sig mer än fördubblats. År 2015 var antalet 260 och 2018 valde 854 män att göra en vasektomioperation. Detta enligt statistik från Socialstyrelsen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.