Stefan Löfven avgår som statsminister och partiledare

publicerad 23 augusti 2021
- av Isac Boman
Stefan Löfven på World Economic Forum i New York, 2017.

Stefan Löfven meddelar att han kommer att avgå som partiledare på socialdemokraternas partikongress i november och att han i samband med detta även kommer att dra sig tillbaka från statsministerposten.

I nästa års valrörelse kommer socialdemokraterna att ledas av någon annan än mig. Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande på partikongressen i november och därefter också att bli entledigad som statsminister, meddelade Löfven under söndagen och betonar att han vill lämna efter sig bästa möjliga förutsättningar för en ny socialdemokratisk partiledare inför nästa års valrörelse.

Den politiske kommentatorn Mats Knutson menar att det är ett helt oväntat besked från statsministern.

Samtidigt är det kanske inte helt överraskande att han tar det här steget med tanke på de många motgångar som han och regeringen råkat ut för på senare tid, menar Knutson som bedömer att det mest sannolika i dagsläget är att finansministern och IMF-toppen Magdalena Andersson efterträder Löfven.

Löfven får efter beskedet som väntat lovord av ledarna för regeringens samarbetspartier, men även av de borgerliga partiledarna Ebba Busch (KD) som menar att han ”förtjänar ett stort tack” medan moderaternas partiledare Ulf Kristersson lyfter fram att ”han aldrig betvivlat hans vilja att göra det som är bra för Sverige”.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är desto mer bister i sitt omdöme om den avgående statsministern.

Det kommer att ta lång tid att läka de djupa sår som regeringens många totala misslyckanden har rivit upp i vårt samhälle. Stefan Löfvens aviserade avgång innebär dock, tyvärr, inte någon större skillnad för Sverige, åtminstone inte på kort sikt.”, skriver han i ett längre inlägg på Facebook.

Ordförande för partiets valberedning Elvy Söderström meddelade på samma pressträff att valberedningen ska sammanträda så fort som möjligt. I praktiken ska en ny partiordförande sedan väljas på partikongressen den 3-7 november i Göteborg. Denna person måste därefter godkännas som statsminister av riksdagen för att efterträda Löfven som regeringschef.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!