Stängda gränser ger brottslingar problem

publicerad 23 mars 2020

Linda Staaf är chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA). Hon säger till TT, att viruskrisen slår mot den gränsöverskridande brottsligheten. 

De virusstängda gränserna i världen har ställt till det för den gränsöverskridande brottsligheten. Polisen tror nu att det kommer att bli turbulent i den kriminella världen.

Det är inte bara virussmitta och människor som stoppas av de restriktioner som många länder i världen har infört för att få bukt med coronapandemin. Ligorna som flyttar droger, vapen och människor till köpare runt om i världen har bromsats upp.

Än så länge har det gått ganska kort tid, men enligt Linda Staaf, har den kriminella världen sannolikt redan påverkats, på samma sätt som Coronaviruset har påverkat legala verksamheter.

Polisen fruktar att problemen med narkotikahandeln kommer att flytta över kriminaliteten till andra områden. Det förbereder man sig nu för. En uppenbar fördel med de stängda gränserna är, att stöldligorna temporärt har försvunnit.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.