Staffanstorp slutar servera alternativ till griskött

publicerad 9 januari 2019

Christian Sonesson, kommunstyrelsens moderate ordförande i Staffanstorps kommun i Skåne, skriver på sin FB-sida, att kommunens skolor ”kommer att sluta servera alternativa kötträtter i skolorna för dem som inte äter griskött. De som av medicinska skäl har rätt till specialkost kommer att få det. Varje dag serveras ett vegetariskt alternativ”.

Sonesson konstaterar vidare: ”Vi kan inte, med skattepengar, ta hänsyn till olika religiösa kostkrav. Allt kostar och då måste man prioritera, vi prioriterar att lägga skattepengarna på kärnverksamheterna, exempelvis utbildning”.

Invånare i Staffanstorp som av religiösa skäl inte äter griskött känner sig utpekade. En mor till sådana skolbarn ser det så, att alla inte är lika välkomna i Staffanstorp. Det skriver SDS. ”Man har inte toleransen för att folk har olika kulturer eller religioner”, säger hon. Hennes söner och några av de andra berörda barnen planerar protester mot politikernas planer.

Att det faktiskt serveras ett vegetariskt alternativ tycker inte den irriterade modern spelar roll. ”Jag har ingenting emot vegetariskt, men det här handlar inte om mat egentligen, utan om politik och människosyn”, tycker hon.

På måndag skall förslaget upp i utbildningsnämnden.
Nämndens ordförande Åsa Ekstrand (M), som har tagit fram förslaget, konstaterar att man fortfarande har rätt till specialkost av medicinska skäl.

Ekstrand säger, att man har valt att göra denna prioritering. Det handlar om ekonomiska skäl. Den politiska ledningen vill lägga pengar på annat eftersom man menar, att det finns ett alternativ redan.

Att initiativet skulle sända signaler om att alla religioner inte är lika välkomna håller inte Åsa Ekstrand med om. ”Nej, det finns ju fler än muslimer som inte äter gris och beslutet gäller ju även dem”. Hon pekar på att det vegetariska alternativet är möjligt för alla att äta.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.