Inrikes

Staffanstorp slutar servera alternativ till griskött

Christian Sonesson, kommunstyrelsens moderate ordförande i Staffanstorps kommun i Skåne, skriver på sin FB-sida, att kommunens skolor “kommer att sluta servera alternativa kötträtter i skolorna för dem som inte äter griskött. De som av medicinska skäl har rätt till specialkost kommer att få det. Varje dag serveras ett vegetariskt alternativ”.

Sonesson konstaterar vidare: “Vi kan inte, med skattepengar, ta hänsyn till olika religiösa kostkrav. Allt kostar och då måste man prioritera, vi prioriterar att lägga skattepengarna på kärnverksamheterna, exempelvis utbildning”.
Invånare i Staffanstorp som av religiösa skäl inte äter griskött känner sig utpekade. En mor till sådana skolbarn ser det så, att alla inte är lika välkomna i Staffanstorp. Det skriver SDS. “Man har inte toleransen för att folk har olika kulturer eller religioner”, säger hon. Hennes söner och några av de andra berörda barnen planerar protester mot politikernas planer.

Att det faktiskt serveras ett vegetariskt alternativ tycker inte den irriterade modern spelar roll. “Jag har ingenting emot vegetariskt, men det här handlar inte om mat egentligen, utan om politik och människosyn”, tycker hon.

På måndag skall förslaget upp i utbildningsnämnden.
Nämndens ordförande Åsa Ekstrand (M), som har tagit fram förslaget, konstaterar att man fortfarande har rätt till specialkost av medicinska skäl.

Ekstrand säger, att man har valt att göra denna prioritering. Det handlar om ekonomiska skäl. Den politiska ledningen vill lägga pengar på annat eftersom man menar, att det finns ett alternativ redan.

Att initiativet skulle sända signaler om att alla religioner inte är lika välkomna håller inte Åsa Ekstrand med om. “Nej, det finns ju fler än muslimer som inte äter gris och beslutet gäller ju även dem”. Hon pekar på att det vegetariska alternativet är möjligt för alla att äta.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!