Inrikes

S:t Pauli kyrka flyttar homoerotisk altartavla

Sveriges första “hbtq-altartavla” flyttas nu ut ur kyrkorummet i S:t Pauli kyrka till en annan plats. I ett pressmeddelande från Svenska kyrkan nämner kyrkoherden bland annat en oro för att den transsexuella bibliska ormen kan tolkas som negativt för transpersoner.

Fotografen Elisabeth Ohlsons “Paradiset” mottogs officiellt så sent som första advent och sägs vara gjord utifrån en gammal tavla, reformationskonstnären Lucas Cranachs verk “Adam och Eva”. I Elisabeth Ohlsons tavla finns dock två Adam och två Eva och en transsexuell biblisk orm.
De senaste dagarnas debatt om hur ormen i Edens trädgård porträtteras, lär vara orsaken till att tavlan omplaceras. I ett pressmeddelande skriver kyrkoherden Per Svensson att homosexualiteten i tavlan är helt okontroversiell, men att tavlan kan riskera att porträttera transsexuella negativt och därför kommer att få en annan placering än i själva kyrkorummet.

Svensson skriver i pressmeddelandet att “Att det finns två homosexuella par i konstverket är helt okontroversiellt. Men att det finns en orm, vilket av tradition står för ondska, och att den dessutom övergår i en transperson gör att en tolkning kan bli att en transperson är ond eller djävulen. Det kan Svenska kyrkan absolut inte stå för.

Per Svensson försäkrar också att man oförtrutet arbetar vidare med HBTQ-frågor och just nu bland annat planerar för deltagandet i Pridefestivalen i juni.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Malmö