SR måste spara kvarts miljard – säger upp personal

publicerad 13 september 2023
- av Sofie Persson
Sveriges Radio måste spara cirka 250 miljoner kronor per år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skattefinansierade Sveriges Radio ska spara upp till en kvarts miljard varje år vilket bland annat innebär uppsägningar inom verksamheten.

Statliga radion SR har precis som många andra verksamheter påverkats av inflationen och även om man i nuläget har en “budget i balans” kommer man att behöva säkra ekonomin för de kommande åren.

Räntorna har gått från rekordlåga dryga en procent till över fyra. För Sveriges Radios del har hyrorna 2023 ökat med tio procent, årets löneökningar är dubbelt så stora som vår anslagsuppräkning“, skriver Cilla Benkö, vd för SR i ett blogginlägg.

Det handlar om besparingar på mellan 200 och 250 miljoner per år från och med 2024, något som kommer att ske inom hela företaget. Inom programverksamheten, det vill säga den verksamhet där journalister arbetar, kommer det att bli besparingar på omkring 130 till 150 miljoner kronor. Det blir även hårdare prioriteringar när det gäller innehåll och teknisk utveckling.

SR bekräftar också att det kommer att krävas uppsägningar inom verksamheten.

Det är idag för tidigt att säga exakt hur många som kommer att omfattas eller i vilken del av företaget ändringarna kommer att ske men allt tyder på att vi kommer att få genomföra uppsägningar“, skriver hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!