Sprängmedel på skola – för andra dagen i rad

publicerad 10 augusti 2019
Bilden är tagen från ett annat tillfälle.

För andra dagen i rad larmades polisen till Monbijouskolan i centrala Malmö med anledning av ett misstänkt farligt föremål. Polisen bekräftade på fredagen, att det troligtvis rör sig om sprängmedel. Nationella bombskyddet har varit på plats.

När larmet kom på fredagsmorgonen, spärrades platsen av och nationella bombskyddet kallades in. Det misstänkta föremålet forslades sedan bort från platsen. Det skriver KvP och SDS.

Enligt polisen skall föremålet som har hittats ha varit avlångt och innehållit riktigt sprängmedel.

Även under torsdagseftermiddagen fann man ett likadant föremål på samma skola. Laddningarna tycks dock inte ha varit apterade eller försedda med utlösningsmekanismer.

Enligt polisen var det en lärare på skolan som såg ett av barnen hålla föremålet i handen. Läraren uppmanade då barnet att lägga ned föremålet, skickade in samtliga barn i skolbyggnaden och slog sedan larm.

Under fredagsförmiddagen var ännu ingen gripen för brottet. I nästa steg av utredningen kommer polisen bland annat att undersöka, om det finns kameraövervakning i anslutning till skolan.

Polisen rubricerar ärendet:Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, framkallande av fara för annan och olovlig befattning med brandfarliga och explosiva varor”.

Sussi Sundblad är rektor på Monbijouskolan. Hon säger, att ett 25-tal barn i åldern 6-10 år redan går på fritidsverksamhet på skolan. Trots, att det är andra dagen i rad som skolan tvingas inrymma känner hon inte att det finns en hotbild mot skolan.

Hon säger:

– Skolgårdar har en tendens att vara lite tillhåll på kvällar och helger och vi är vana vid nedskräpning och dylikt. Detta är naturligtvis större och allvarligare, men polisen ser ingen indikation på att det skulle vara riktat mot oss. Men det är klart att det är jättetråkigt.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.