Somaliska profilen lämnar S: ”Har blivit främlingsfientliga”

publicerad 1 september 2022
- av Sofie Persson
Statsminister Magdalena Andersson (S) och före detta S-profilen Saida Hussein Moge.

Saida Hussein Moge, som varit aktiv i Socialdemokraterna sedan 2009, lämnar nu partiet. Hon anser att partiet blivit främlingsfientligt och uppmanar väljarna att inte rösta på dem.

Jag ber alla att utnyttja sina röster för att sätta stopp för de onda krafterna i samhället”, skriver hon.

Saida Hussein Moge har varit engagerad inom Socialdemokraterna i över trettio år och har sedan 2009 varit en aktiv politiker i Göteborg, speciellt med fokus på Biskopsgården där hon bor. Inför valet i år stod Hussein Moge med på listan till kommunvalet och riksdagsvalet.


Annonser:


Nu har Hussein Moge dock beslutit att lämna partiet, rapporterar Göteborgs-Posten. Det som fick henne att slutligen ta beslutet att lämna partiet var Magdalena Anderssons uttalande i DN angående att Sverige inte ska ha några ”Somalitowns”.

Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, sade Andersson.

Det uttalandet svartmålar somalier och kan göra att rasismen ökar, menar Hussein Moge.

Jag tror inte det finns någon som tyckte att det var okej. Hon pekar ut en hel folkgrupp som syndabockar. Människor försöker göra sitt bästa, hon borde prövat de somaliska kvinnornas skor och se hur vi har det, säger hon.

I Biskopsgården hade Socialdemokraterna stort stöd under valet 2018 och hade över 50 procent av rösterna. Nu uppmanar Hussein Moge väljarna att inte rösta på partiet.

Socialdemokraterna står inte längre för de värderingarna samt principerna som jag tror på. Socialdemokraterna kommer längre ifrån sina rötter och närmar sig allt mer höger politik. Samtidigt som de har blivit ett mer främlingsfientligt parti. Jag ber alla att utnyttja sina röster för att sätta stopp för de onda krafterna i samhället”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Göteborgs-Posten sökte svar på kritiken från distriktsordförande Mattias Jonsson samt gruppledare Jonas Attenius, men fick svar från Blerta Hoti, som är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg.

Jag tycker inte det finns belägg att kalla vårt parti för det hon gör, säger Hoti.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.