Inrikes

Södersjukhuset i stabsläge – patienterna ligger och skriker

Södersjukhuset i Stockholm gick under gårdagen upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist. ”Patienter ligger och skriker. Döende får inte smärtstillande. Södersjukhuset ser ut som en krigszon.” Det säger en sjuksköterska till SvD.

I julas slogs flera avdelningar på Södersjukhuset ihop. Men det som skulle vara en tillfällig lösning har permanentats och förorsakat vårdplatsbrist. Sjuksköterskan har aldrig varit med om något liknande. ”Det blir ett väldigt tryck på akuten när det inte finns platser och nu är hela dagrummet fullt med sängar…”
Hon säger sig ha sett flera patienter som har dött under förhållanden som ingen skall behöva uppleva.
En akutlista har upprättats över vilka patienter som kan väckas mitt i natten och flyttas till andra avdelningar, så kallad utlokalisering, konstaterar hon.

Vi lunchtid på söndagen gick sjukhuset upp i stabsläge. Det innebär att ledig personal får vara beredd att beordras in och att man kan behöva öppna tillfälliga avdelningar.

Patientsäkerheten sägs redan ha brustit, menar vittnen. Man talar om krigstillstånd. I januari 2019 gick Södersjukhuset vid två tillfällen upp i stabsläge av samma skäl. Även i mars för två år sedan hände detta. Det skriver TT.

Pressen på Södersjukhuset är alltså inte ny, men vårdorganisatörer som NB Nyhetsbyrån har talat med säger, att organisationen tycks brista på SÖS snarare än något annat. Som jämförelse lyfts Capios S:t Göran fram. Där har man nästan lika många besök på ett år, men utan det kaos som SÖS råkar ut för med jämna mellanrum.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!