Södersjukhuset i stabsläge – patienterna ligger och skriker

publicerad 24 februari 2020

Södersjukhuset i Stockholm gick under gårdagen upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist. ”Patienter ligger och skriker. Döende får inte smärtstillande. Södersjukhuset ser ut som en krigszon.” Det säger en sjuksköterska till SvD.

I julas slogs flera avdelningar på Södersjukhuset ihop. Men det som skulle vara en tillfällig lösning har permanentats och förorsakat vårdplatsbrist. Sjuksköterskan har aldrig varit med om något liknande. ”Det blir ett väldigt tryck på akuten när det inte finns platser och nu är hela dagrummet fullt med sängar…”

Hon säger sig ha sett flera patienter som har dött under förhållanden som ingen skall behöva uppleva.
En akutlista har upprättats över vilka patienter som kan väckas mitt i natten och flyttas till andra avdelningar, så kallad utlokalisering, konstaterar hon.

Vi lunchtid på söndagen gick sjukhuset upp i stabsläge. Det innebär att ledig personal får vara beredd att beordras in och att man kan behöva öppna tillfälliga avdelningar.

Patientsäkerheten sägs redan ha brustit, menar vittnen. Man talar om krigstillstånd. I januari 2019 gick Södersjukhuset vid två tillfällen upp i stabsläge av samma skäl. Även i mars för två år sedan hände detta. Det skriver TT.

Pressen på Södersjukhuset är alltså inte ny, men vårdorganisatörer som NB Nyhetsbyrån har talat med säger, att organisationen tycks brista på SÖS snarare än något annat. Som jämförelse lyfts Capios S:t Göran fram. Där har man nästan lika många besök på ett år, men utan det kaos som SÖS råkar ut för med jämna mellanrum.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.