Snart dimper mönstringshandboken ner i brevlådorna

publicerad 18 april 2023
- av Sofie Persson
Den första grundutbildningen för personer födda 2005 startar om drygt ett år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu skickas mönstringshandboken snart ut till alla som ska mönstra. Totalt kallas 24 398 personer födda 2005 till mönstring 2023.

I januari påbörjades det första steget till grundutbildningen inom värnplikt då mönstringsunderlaget skickades ut till omkring 107 000 ungdomar i Sverige. 97 procent av de som fick utskicket svarade på underlaget.

Nu kallas 24 398 unga män och kvinnor födda 2005 till mönstring, skriver Plikt- och prövningsverket i ett pressmeddelande.

I samband med kallelsen får man också hem mönstringshandboken för att kunna få bland annat praktisk information om den kommande mönstringen. Det är fjärde året i rad som handboken ges ut. Förra året vann boken lilla publishingpriset, som varje år delas ut för utmärkt kommunikation till en ung målgrupp, med motiveringen ”för perfekt målgruppsanpassning med inspirerande texter, välgjorda bildreportage och mycket god form”. I boken får man också läsa om Linn, Erik och Olle som nyligen gått sin grundutbildning.

De som valts ut att göra årets mönstring anses vara bäst lämpade för respektive befattning där man granskat fysiska och psykiska förutsättningar. Alla som blivit kallade till mönstring är enligt lag skyldiga att inställa sig och även genomföra grundutbildningen med värnplikt. Däremot finns ingen rättighet att göra grundutbildningen om man inte klarar mönstringen.

Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2005 startar under sommaren 2024.

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk (TPPV) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som bildades 1995.

TPPV sorterar under Försvarsdepartementet och ansvarar för att myndigheter och andra som har bemanningsansvar inom totalförsvaret får stöd och service i frågor som avser bemanning med totalförsvarspliktiga som skrivs in för värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!