Skrev skämtuppsats om rasistisk mjölk i kaffet – hyllades av Stockholms universitet

publicerad 30 december 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


27-årige Arvid Haag skrev en oseriös skämtuppsats under en kurs i kritiska vithetsstudier vid Stockholms universitet, där han slog fast att det är rasistiskt att blanda vit mjölk i svart kaffe – en uppsats som också hyllades av de kursansvariga och fick betyget B (mycket bra). Nu uppmärksammas trollningen runt om i världen.

Arvid Haag berättar för Fria Tider att anledningen till att han överhuvudtaget sökte till ”Kritiska vithetsperspektiv på nordisk kultur” var att ”få ut något roligt” av att CSN under coronapolitiken tog bort fribeloppet och att han därmed fick en chans att läsa den hårt kritiserade kursen.

Kritiska vithetsstudier går i stort settt ut på att alla vita människor i någon mån är rasister och är en idéströmning som vunnit stor popularitet bland vänstern i USA. Haag konstaterar också att alla andra deltagare i kursen verkade tro på det som lärdes ut och inte tycktes särskilt intresserade av att ifrågasätta innehållet.

– Det är ju en sak att det finns en kursansvarig i Sverige som tycker att det här är vettigt. Men alla som läste kursen verkade svälja det här med hull och hår.

En del i kursen bestod av att skriva en uppsats på 10 000 tecken – vilket Haag gjorde under rubriken “Svarta och vita drycker” – en “redogörelse för vad som hänt från tidigt 1900-tal i kampen mellan kaffe och mjölk”.

– Jag tog ett ganska bisarrt ämne, som är ganska roligt, och drog till det ytterligare ett varv.

Han argumenterade bland annat för att marknadsföringen av kaffet går ut på att det är svart och exotiskt men att mjölken är lokal och vit och han problematiserade även bruket att blanda mjölk i kaffe.

Frågan man kan ställa sig är ifall det verkligen är en försoning mellan mjölk och kaffe som genomförts eller om tillsättande av mjölk i kaffe är ett sätt att ta ifrån kaffet sina unika egenskaper och i stället påtvinga den svarta drycken vita egenskaper..Mjölk i kaffet kan med kritiska glasögon ses som en dryckesmässig kolonisering. Det heta och starka kaffet svalnar och rundas av smakmässigt med hjälp av mjölken, som därigenom kontrollerar och domesticerar kaffet”.

Att uppsatsen skrevs på skämt och drev med hela kursen och de idéer den bygger på var inte någonting som kursansvarige förstod. Haags uppsats belönades med betyget B och ansvarig för kursen kallade det hela för ett ”spännande ämne” med ”kreativt tänk”.

– Att det skulle vara ett skämt går över huvudet på honom. Hans enda kritik är att jag inte hade exakta källhänvisningar på mina bilder, säger Arvid Haag som berättar att han i sin uppsats hänvisat till blogginlägg och böcker som han överhuvudtaget inte läst.

– Jag fattar fortfarande inte vad kritiska vithetsperspektiv egentligen innebär och det verkar ju ingen kunna förklara, konstaterar han.

Att kritiska vithetsstudier och Stockholms universitet håller en så låg nivå på sina utbildningar att en skämtuppsats kan hyllas och belönas med höga betyg har också uppmärksammats i internationella medier i en rad olika länder.

– Det är tydligt att det skrattas åt Sverige och vår akademi utomlands, särskilt utanför Europa och Nordamerika. Samtidigt som vi tyvärr kan konstatera att fenomenet inte är unikt för Sverige utan även högst aktuellt i exempelvis USA, säger Arvid Haag till Fria Tider och tillägger att han hoppas att fler nu väljer att wallraffa olika vänsterutbildningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!