Skottlossning i luften när araber demonstrerade i Uppsala

Israels ockupation av Palestina

publicerad 18 maj 2021
- av Per Nordin
Demonstationen ägde rum i Uppsala vid lunchtid. Skottlossningen (höger) rapporterades från Sävja.

Under lördagen hölls en demonstration i Uppsala mot Israels bombningar i Gaza. Skottlossning mot himlen förekom även i Sävja, söder om centrala Uppsala.

En demonstration ägde rum runt lunchtid i lördags i centrala Uppsala. Ungefär 200 främst arabiska personer ska ha deltagit. Strax efter klockan 14 upplöstes demonstrationen med hänvisning till pandemilagen, rapporterar skattefinansierade SVT.

Ytterligare filmer från dagen har cirkulerat på sociala medier. På en film syns flera personer med Palestinaflaggor, varav en skjuter med pistol i luften. Skottlossningen skedde i Sävja, söder om centrala Uppsala.

I filmen hörs även ”Allahu akbar”-rop och tutande bilar. Om denna demonstration kan kopplas direkt till demonstrationen i centrala Uppsala är inte känt.

Det var många ungdomar, runt 50-60 personer, och väldigt många bilar. De försvann direkt efter skottlossningen. De plockade tomhylsor från marken, sen körde de iväg och lämnade området på ett ögonblick, säger en boende i området till SVT.

Att avlossa skott i luften är en vanlig företeelse i Mellanöstern och delar av Afrika för att fira eller markera något.

 


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.