Skolinspektionen stänger Lundsbergs skola

publicerad 28 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den omdiskuterade internatskolan Lundsberg har stängts ner av Skolinspektionen. Anledningen var att skolan inte lyckats komma tillrätta med särskilda problem.

Lundsberg, Sveriges äldsta internatskola, har varit uppmärksammad under de senaste åren för sin pennalism. När två elever på skolan i helgen brändes med strykjärn under en så kallad nollning ropade många på att skolan skulle stängas ned.

Skolinspektionen genomförde under tisdagen en tillsyn av Lundsberg, och på onsdagen klargjorde man att skolan inte kommer att vara verksam inom de närmsta halvåret. Det är inte heller omöjligt att Lundsbergs tillstånd kommer att dras in permanent efter uppehållet.

Nu krävs det mycket kraftfulla åtgärder för att skolan ska kunna få tillbaka sitt tillstånd. I bedömningen ligger att man har väldigt stora problem, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Skolinspektionen, till SVT.

Utöver att tillståndet för Lundsberg har dragits in i sex månader vill nu även Skolinspektionen att regeringen stoppar statsbidraget till skolan. Hela Lundsbergs styrelse har ställt sina platser till förfogande och rektorn Staffan Hörnberg har fått sparken.

Omkring 200 elever drabbas av Skolinspektionens beslut. Planen är att samtliga elever lämnar skolan under torsdagen och hänvisas till skolor i sina hemkommuner.

Det är ett fruktansvärt beslut som vi har tagit emot i dag, framför allt för våra elever som är helt nedbrutna. Ni har sett hur de har gråtit och vilken chockreaktion som har spridit sig. Det är verkligen en sorglig dag, säger styrelseledamoten Kajsa von Geijer till SVT.

Den 6 september klargjordes det att Lundsbergs skola kommer att vara öppen i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!