Skogomeanstalten får 500 nya platser

publicerad 20 maj 2024
- av Sofie Persson
Den nya promenadgården på anstalten.

Skogomeanstalten på Hisingen ska bli en av Sveriges största anstalter och rymma totalt 733 intagna. Huvudskälet är det ökade behovet av platser för dömda sexualbrottslingar.

På anstalten finns idag 202 platser, efter att man under fredagen öppnat en ny byggnad med ytterligare 72 platser. Planen är att bygga ut ytterligare för att sammanlagt kunna hålla 733 intagna. Totalt kommer det att bli 31 nya byggnader, där sex av dessa kommer att innehålla bostadsrum.

Hela utbyggnaden planeras vara färdig hösten 2028. Då blir Skogome en av Kriminalvårdens största anstalter, säger Anna Wallman, tillförordnad kriminalvårdschef, i ett pressmeddelande.

Anstalten har lagt fokus på personer som dömts för sexualbrott och är landets största anstalt för sexualbrottslingar. Som det är nu räcker dock platserna inte till, och därför är man i behov av utbyggnad, menar Wallman.

Behovet på sexualbrottsplatser är ganska stort just nu. Vi fyller platserna med råge. Det sitter också folk på häkte nu och väntar på att få avtjäna, så vi har egentligen kö här in på anstalten, säger hon till skattefinansierade SVT.

I det nya huset finns även två promenadgårdar med volleybollplan, basketplan och gymutrustning i anslutning till byggnaden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!