Skelettdelar funna vid byggarbetsplats

publicerad 26 oktober 2022
- av Redaktionen
Fynden gjordes i samband med ett grävarbete.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med ett byggarbete i Sala backe i Uppsala påträffades flera skelettdelar bland schaktmassorna. Enligt kriminaltekniker ska det röra sig om kvarlevor från minst två personer. Fynden ska nu analyseras av länsstyrelsen för att få fram mer information för åldersbedömning.

– Först såg man delar av en människa, men sedan såg man fler skelettdelar, säger polisens presstalesman Jonas Eronen till SVT.

Fynden gjordes i samband med att man under tisdagen utförde dräneringsarbete med en grävmaskin. Polisens tekniker är under onsdagen på plats för att undersöka skelettdelarna närmare.

– De måste utesluta att det handlar om något brott begånget i närtid, men det mesta pekar just nu på att det är ett gammalt fynd som arkeologerna får ta över, förklarar Eronen.

– Ja, med min amatörmässiga bedömning så ser vi delar från minst två personer vad jag kan bedöma, konstaterar Nils Myhr, kriminaltekniker.

Han förklarar vidare att det inte handlar om kompletta skelett utan om delar av skallben och käke – och att det ser ut som mänskliga kvarlevor. Nu måste fynden åldersbedömas och det ska även fastställas huruvida det handlar om mänskliga skelettdelar eller inte och det är länsstyrelsen som genomför detta arbete.

Byggarbetet har stoppats fram tills dess att det fastställts huruvida det handlar om en brottsplats. Polisen har dock redan nu en hypotes om varifrån skeletten kan ha kommit.

– Husen på platsen är byggda på 1950-talet och på den tiden tog man schaktmassor från centrala Uppsala. I det här fallet tror man att massorna kom från en medeltida kyrkogård. Det kan vara förklaringen till skelettdelarna, säger Jonas Eronen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!