Skattefinansierad grupp polisanmäler invandringskritiker

publicerad 4 mars 2018

Gruppen Näthatsgranskaren har gjort sig känd för att polisanmäla personer som kritiserar invandringen. Nu framkommer det att gruppen är skattefinansierad genom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Mannen bakom Näthatsgranskaren är Tomas Åberg, som tidigare arbetat som polis. Han grundade Näthatsgranskaren i januari 2017 och har sedan dess polisanmält över 750 invandringskritiker för påstådda hatbrott.

Enligt Tomas Åberg har Näthatsgranskaren ett sökverktyg som gör att man kan söka i sociala medier på ord som eventuellt kan klassas som hets mot folkgrupp.

– Vi tillverkade ett eget sökprogram som hittar ord och fraser som kan misstänkas utgöra hets mot folkgrupp, uppvigling och olaga hot, säger Tomas Åberg till Aftonbladet, tidningen som nominerat honom till utmärkelsen ”Svenska hjältar”.

Gruppen åtnjuter även finansiellt stöd från skattebetalarna. Under 2017 fick gruppen sammanlagt 600 000 kronor från statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, enligt Katerina Janouch.

Gruppen har kritiserats hårt på sociala medier för att agera åsiktspolis. Bland annat för deras omslagsbild på ett ansikte, som liknar en scen från den dystopiska filmen ”1984”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.