Inrikes

Skattefinansierad grupp polisanmäler invandringskritiker

Gruppen Näthatsgranskaren har gjort sig känd för att polisanmäla personer som kritiserar invandringen. Nu framkommer det att gruppen är skattefinansierad genom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Mannen bakom Näthatsgranskaren är Tomas Åberg, som tidigare arbetat som polis. Han grundade Näthatsgranskaren i januari 2017 och har sedan dess polisanmält över 750 invandringskritiker för påstådda hatbrott.
Enligt Tomas Åberg har Näthatsgranskaren ett sökverktyg som gör att man kan söka i sociala medier på ord som eventuellt kan klassas som hets mot folkgrupp.

– Vi tillverkade ett eget sökprogram som hittar ord och fraser som kan misstänkas utgöra hets mot folkgrupp, uppvigling och olaga hot, säger Tomas Åberg till Aftonbladet, tidningen som nominerat honom till utmärkelsen "Svenska hjältar".

Gruppen åtnjuter även finansiellt stöd från skattebetalarna. Under 2017 fick gruppen sammanlagt 600 000 kronor från statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, enligt Katerina Janouch.

Gruppen har kritiserats hårt på sociala medier för att agera åsiktspolis. Bland annat för deras omslagsbild på ett ansikte, som liknar en scen från den dystopiska filmen "1984".

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!