Skåne: Biblioteksanställda utbildas i “vardagsarabiska”

publicerad 5 november 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en ny satsning skattefinansierad via Region Skåne ska skånska bibliotekarier nu utbildas i att bli bättre på arabiska.

I Malmö och Helsingborg pågår just nu en kompetensutbildning i vardagsarabiska för biblioteksanställda. Satsningen finansieras av Region Skåne och syftet är enligt SR att ”underlätta inkludering”.

I SR:s inslag säger bibliotekarien Emelie Andersson att hon kommer ha stor användning av de nya språkkunskaperna.

Att lära mig vardagsfraser som jag kan använda i mitt arbete för att känna att jag inkluderar. Sedan jobbar jag som barn- och ungdomsbibliotekarie så jag känner att det också är väldigt bra att bekräfta deras språk, deras modersmål, säger hon.

Bibliotekarien Nina Olsson på stadsbiblioteket i Malmö ser arabiskan som ett komplement till svenskan och berättar till Nyheter Idag att man erhållit 50 000 kronor från Region Skåne för att genomföra projektet. Hon säger även att det är frivilligt att anmäla sig till kursen.

Arabiska är idag det näst största språket i Sverige med över 200 000 personer som talar språket. Andelen araber i Sverige ökar därtill snabbt på grund av gruppens höga födelsetal och den fortsatta invandringen från Nordafrika och Mellanöstern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!