Sju års fängelse för gisslandrama på fängelse

publicerad 7 december 2021
- av Per Nordin
Isak Dewit och Haned Abdullahi bröt sig in i ett vaktrum och tog två vakter som gisslan.

De två intagna, Isak Dewit och Haned Abdullahi, dömdes igår till sju års fängelse vardera för gisslandramat på ett fängelse i somras.

Händelsen ägde rum i juli på Hällbyanstalten i Eskilstuna. Isak Dewit och Haned Abdullahi, som både avtjänar varsitt fängelsestraff för mord, tog två vikarierande fångvakter som gisslan och barrikaderade sig i ett vaktrum. Doun krävde bland annat pengar, bil och en helikopter så att de skulle kunna rymma – i utbyte mot vakterna. Polisens förhandlare lyckas frige en ur gisslan i utbyte mot pizza, och efter att ha fått tjugo kebabpizzor och släppt en fångvakt ger de båda gisslantagarna så småningom upp.

Under dramat hotade Abdullahi med att skära halsen av de två fångvakterna, om deras krav inte möttes. Dewit hotade med att skära av deras öron och näsor och skicka ut till polisens förhandlare, för att visa att de menade allvar.

Dewit är svensk medborgare och Abdullahi är somalier. De avtjänar båda 18-åriga fängelsestraff för mord. Abdullahi är även dömd till livstids utvisning. Innan mordet hade han fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. De både beskrivs som troende muslimer och enligt en fångvaktare har de koraner och bönemattor på sina rum.

Gisslandramat hade islamistiska motiv och i kravbrevet stod det bland annat: ”I Allahs, den Barmhärtiges, den Nåderikes namn. Detta är jihad i Allahs namn”, rapporterar Samnytt.

För gisslandramat döms de båda till sju års fängelse, rapporterar skattefinansierande SR.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.