Gisslandrama på Hällbyanstalten: Kräver kebab till hela avdelningen

publicerad 21 juli 2021
- av Isac Boman
Poliser på plats vid Hällbyanstalten.

Under dagen har två morddömda barrikaderat sig på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna och två kriminalvårdare har tagits som gisslan. Kebabpizza uppges nu levereras till alla 20 intagna på avdelningen efter att gisslantagarna satt detta som krav för att släppa en person.

De två kriminalvårdarna, en man och en kvinna som vikarierar på anstalten, ska ha befunnit sig i vaktutrymmet när de tillfångatogs.

Larmet till polisen kom in strax innan halv ett under dagen. Polisen uppges ha skickat mellan fem och tio enheter på platsen. Enligt skattefinansierade SVT:s uppgifter kräver de intagna även en helikopter.

Det här är en mycket allvarlig händelse, säger tillförordnade säkerhetschefen Jörgen From Nordin som berättar att förhandlare är på plats vid sidan insatsstyrka och polis och att läget är fryst.

De intagna ska ha bundit kriminalvårdarna och vara beväpnade med rakblad. Enligt Bonniertidningen Expressens uppgifter är gisslantagarna 30-årige Isak Dewit som är dömd till 18 års fängelse för att ha mördat en småbarnspappa med automatvapen i Göteborg 2016. Den andre gisslantagaren Haned Mahamed Abdullahi är dömd till ett lika långt fängelsestraff för ett brutalt knivdåd i Skellefteå 2019.

Enligt SVT ska gisslantagarna sagt sig vara villiga att släppa en ur gisslan mot att alla 20 intagna på avdelningen får kebabpizza.

En förundersökning gällande människorov har inletts, meddelar polisen på sin hemsida, och skriver också att man inlett en särskild händelse med anledning av insatsen.

Det gör att vi kan lyfta in mer personal som kan arbeta med händelsen, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region Öst till SVT.

Hällby är en sluten anstalt med 98 platser i den högsta säkerhetsklassen, enligt Kriminalvården. Dessa slutna fängelser utrustas för att hantera för samhället särskilt riskfyllda fångar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!