Sex av tio arbetar hemifrån vid sjukdom

Välfärdskollapsen

publicerad 17 november 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


58 procent av svenskarna arbetar hemifrån trots att de är sjuka, enligt en ny Novus-undersökning. En huvudanledning är att man inte vill förlora pengar.

I undersökningen, gjord av Novus på uppdrag av tjänsteföretaget ISS Facility Services AB, har 1 050 svenska kontorsarbetare i åldrarna 18–79 år deltagit under februari 2023 för att jämföra hemarbete med kontorsarbete. Alla deltagare hade möjlighet att arbeta hemifrån, där sex av tio kontorsarbetare uppger att man arbetar hemifrån varje vecka.

Var sjätte svensk jobbar hemifrån trots att man är sjuk eller har förkylningssymptom eftersom man inte anser sig vara tillräckligt sjuk för att sjukanmäla sig, men heller inte tillräckligt frisk för att gå till kontoret. Endast åtta procent uppger att det inte förekommer att man arbetar hemifrån när man är sjuk.

52 procent av de som uppger sig arbeta hemifrån trots sjukdom gör det eftersom arbetsbördan blir högre när de kommer tillbaka. Fyra av tio gör det för att man inte vill gå miste om inkomst, något som är vanligare bland hushåll med barn.

Att inte ha en genomarbetad strategi för den digitala och fysiska arbetsplatsen kan medföra en fara för människors välmående och hälsa. Utöver att man jobbar fast man är sjuk så upplever var tionde svensk att de blir mer nedstämda av att jobba hemifrån, samtidigt som fyra av tio svenskar tycker att arbetsdagen får ett tydligare slut på kontoret, tillägger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige.

Fyra av tio uppger också att de känner sig mindre stimulerade när de arbetar hemifrån jämfört med kontoret och elva procent känner sig mer nedstämda.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!