SD-ledamot vill stoppa Bonniers mediekonsortium

publicerad 5 oktober 2016
Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm

Anna Hagwall, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, vill låta Bonniers dagstidningar gå under. Detta då ingen enskild familj, aktör eller etnisk grupp ska tillåtas äga mer än fem procent av mediemarknaden.

I en motion som Sverigedemokraternas Anna Hagwall lämnade in under onsdagen framgår det att hon vill slopa det presstöd som delas ut till dagstidningar. Hon vill också att medieägandet i Sverige bör “fördelas på fler oberoende företag och personer” och nämner familjen Bonnier som ett exempel på en aktör som tagit upp en abnormt stor del av mediemarknaden.

“Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor”, skriver hon i motionen.

I ett mejl till Aftonbladet utvecklar Anna Hagwall sitt resonemang:

“De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta. De små tidningarna i landsorten har blivit direkta eller indirekta språkrör till DN/Bonnier. Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten.”

Under nästkommande år kommer staten att dela ut hela 256 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i presstöd till särskilda dagstidningar.

Sverigedemokraternas partiledning har fördömt Anna Hagwalls uttalande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!