SD väcker misstroende mot Johansson – statsministern ryter ifrån

publicerad 3 juni 2022
- av Sofie Persson
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och statsminister Magdalenda Andersson under torsdagen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SD lade under gårdagen in ett misstroende mot Morgan Johansson (S), vilket också stöttades av KD, M och L. Statsministern Magdalena Andersson menar att det hela är ”fruktansvärt oansvarigt” och säger att hon själv kommer att avgå om oppositionen lyckas samla en majoritet mot Johansson.

Under torsdagen lade Sverigedemokraterna ett misstroendeyrkande mot justitieminister Morgan Johansson och menar att de enda som faktiskt kan vara nöjda med ministerns insatser är de kriminella.

Morgan Johansson har låtit kriminaliteten breda ut sig i vårt land och låtit Sverige bli ett gangsterland, sade Henrik Vinge (SD) och menar att den viktigaste ”kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera” honom genast. Moderaterna, Kristdemokraterna, och Liberalerna stödjer misstroendet samtidigt som Centerpartiet inte tagit ställning ännu.

Under en presskonferens senare på torsdagen röt statsminister Magdalena Andersson ifrån mot oppositionens misstroendeförklaring och menar att det är ”fruktansvärt oansvarigt”.

Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val och det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet – det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Detta är farligt på riktigt, säger hon.

Vidare menar Andersson att hon är medveten om våldet i Sverige, men att det inte finns någon mening att väcka misstroende mot en minister eftersom ”problemen är större än så”.

Om man tror att detta problem bara handlar om en justitieminister – då har man inte förstått problemet alls. Överhuvudtaget inte. Vi har haft en justitieminister som intensivt har arbetat med att anställa fler poliser och att skärpa straffen. Problemet är mycket större än så.

Statsministern avslutar med att informera att om oppositionen lyckas samla en majoritet till misstroendet kommer det att bli en regeringskris. På frågan om hon avser att avgå om det händer svarar hon, “Självklart”.

De politiska beslut som vi fattar i Sverige, de fattar vi tillsammans i regeringen, och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet.

Ulf Kristersson (M) menar att Andersson försöker skrämma sitt regeringsunderlag till att ”rädda sin inkompetenta justitieminister Morgan Johansson” och därför hotar med att avgå.

Vi tänker byta ut hela den här regeringen – senast vid valet, men ju förr desto bättre”, skriver Kristersson på Facebook.

Fakta: Misstroendeförklaring

Ett verktyg som den folkvalda församlingen (riksdagen) har för att avsätta en regering eller ett enskilt statsråd. I Sveriges riksdag är det en grundlagsstadgad rättighet som är tänkt att fungera som ett skydd för demokratin. De som väcker misstroendeförklaring behöver formellt inte ange några sakliga skäl för det.

Riksdagen kan på förslag av minst 35 av riksdagens ledamöter avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Vid ett sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!