SD-topp vill plocka ner vindkraftverk

Klimatöverdrifterna

publicerad 31 mars 2023
- av Sofie Persson
Tv: Oscar Sjöstedt (SD). Th: Vindkraftverk på Österlen i Skåne.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SD:toppen Oscar Sjöstedt vill inte ha några nya vindkraftverk i Sverige som han inte bedömer som kostnadseffektiva. Helst, tillägger han, skulle han även vilja plocka ner de som redan finns.

För att det är så miljöskadligt. Det saboterar för djur och människor. Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen. Det är dyrt, ineffektivt, oplanerbart och det är väderberoende, sammanfattar Sjöstedt i Schibsted-tidningen SvD.

Just nu pågår en utredning inom regeringen gällande att “lämna förslag för att stärka kommunernas incitament att medverka till utbyggd vindkraft” eftersom man anser att det behövs mer “fossilfri” elproduktion för att “klara klimatomställningen och den ökade elektrifieringen i samhället”. Syftet är med andra ord hur man ska kunna uppmana kommunerna att bygga vindkraft och ta fram nya linjer kring hur de i sådana fall ska kompenseras.

Regeringen har varit tydlig med att man vill bygga fler vindkraftverk, exempelvis har energiministern, Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, så sent som i februari sagt att man “behöver mer vindkraft överallt”. Stödpartiet Sverigedemokraterna är inte lika positivt inställda till detta, där den ekonomisk-politiske talesmannen Oscar Sjöstedt menar att man säger nej till utbyggnad av nya vindkraftverk i Sverige, enligt en intervju med Schibsted-tidningen SvD.

Helst, tillägger Sjöstedt, skulle han även vilja plocka bort de vindkraftverk som redan byggts och tror att hans parti håller med honom om detta. Han menar även att alla kommuner som kan bör säga nej till nya vindkraftverk och tror inte på att man ska betala kommuner som säger ja.

På frågan om Sjöstedts syn representerar partilinjen svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson både ”ja och nej”.

Det är ingen hemlighet att vi föredrar planerbar baskraft som kärnkraft inte minst framför väderberoende kraftslag som vindkraft. Om man måste välja så väljer vi kärnkraft, säger Åkesson till SvD.

I antitävlingen "Årets värsta slöseri" för 2022, som Slöseriombudsmannen håller varje år, röstade svenskarna fram Region Gävleborgs "satsning" på två vindkraftverk som det värsta slöseriet. Kort sagt kostade en dålig affär med vindkraft regionen 100 miljoner kronor i bortblåsta skattepengar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!