SD-topp utesluts efter anklagelser om ”partiskadlig verksamhet”

publicerad 30 januari 2020
- av Per Nordin
Richard Jomshof och Simon Alm.

Simon Alm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, utesluts med motiveringen att han har fryst ut och motarbetat partikamrater och ägnat sig åt partiskadlig verksamhet. Alm själv menar dock att det handlar om ett maktspel och att anklagelserna är fingerade.

Redan i december stängdes Alm av och fick då inte längre kommentera eller representera partiet i politiska sammanhang. Interna dokument visar dock att det handlar om ett tiotal punkter där Alm anklagas för att ha spridit rykten om och smutskastat partikamrater samt mobbat dessa och ägnat sig åt partiskadlig verksamhet.

Beslutet att utesluta Simon Alm ur Sverigedemokraterna är fattat utifrån en sammanvägd bild av hur han har agerat, inte minst under sin tid som ordförande i distriktet. Han har under flera års tid bland annat motarbetat och utfryst såväl enskilda medlemmar som av riksorganisationen anställda tjänstemän. Han har ägnat sig åt partiskadlig verksamhet samt brutit mot partiets stadgar”, skriver partisekreterare Richard Jomshof till TT.


Annonser:


Alm, som dessutom är regionråd och sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Uppsala, menar å sin sida i en kommentar till SVT att anklagelserna är påhittade och att det är partiledningen som agerar felaktigt och fult för att bli av med honom.

Maktspel är inte att leka med. Man kan bränna sig om någon med större befogenheter slår till ordentligt och därtill sätter all sin trovärdighet bakom påhittade anklagelser. […] Avstängningen var ohederlig, men ett genidrag eftersom jag då inte fick kommentera förtalskampanjen mot mig varken externt eller internt. Spel mot ett mål brukar sällan få fler utfall än ett så jag betraktar inte utfallet av ett sådant upplägg som en personlig förlust på något sätt, utan utfallet givet upplägget var högst väntat.”Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.