Storbritannien donerar stridsvagnar till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 16 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Den brittiska militären deltar i en Nato-övning i Estland med en stridsvagn av typen Challenger 2 under 2019.

Premiärminister Rishi Sunak har beslutat att bland annat skicka 14 stridsvagnar av typen Challenger 2 till kriget i Ukraina och uttrycker att man hoppas det ska inspirera andra regeringar att skicka ännu mer vapen till Zelenskyj-regeringen.

Storbritannien har beslutat utöka sitt stöd till Ukraina genom att sända mer vapen till landet. Främst kommer man att skicka 14 stridsvagnar av typen Challenger 2, men även omkring 30 AS90, som är stora och självgående vapen, samt ytterligare artillerisystem och utrustning.

Det framkom under lördagen i ett telefonsamtal mellan premiärminister Rishi Sunak och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, rapporterar BBC. Zelenskyj menar att beslutet från Storbritanniens myndighet inte enbart kommer ”att stärka oss på slagfältet, utan också skicka rätt signal till andra partner”.

Det ryska utrikesministeriets talesman Maria Zakharova kommenterar nyheten med att man kommer att rikta in sig på vapenförråd.

Som vi har sagt tidigare är vapenförråd legitima mål för ryska anfall, kommenterar Zakharova.

Challenger 2 är byggda under sent 90-tal, men kommer trots det att bli de mest moderna stridsvagnarna man använder. Storbritannien kommer inom kort också att börja träna ukrainska soldater att använda militärfordonen.

Även Polen är i färd med att donera 14 tyskproducerade Leopard-stridsvagnar, men väntar ännu på att Tyskland ska godkänna projektet. Ukraina hoppas också att USA vill donera ett antal militärfordon av typen Abrams, som använder samma ammunition som Leopard.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.