SD pressar regeringen om hatbrott mot svenskar

Invandrarvåldet

publicerad 27 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Riksdagsledamoten Pontus Andersson (SD) undrar om justitieministern Gunnar Strömmer (M) tänker inkludera svenskfientliga motiv i hatbrottslagstiftningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en skriftlig fråga till Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M), lyfter Sverigedemokraternas riksdagsledamot Pontus Andersson det faktum att etniska svenskar utsätts för brott på grund av sin nationalitet – men att gärningsmännen trots detta inte kan dömas för hatbrott i nuläget.

Han frågar sig därför om ministern och regeringen har för avsikt att förändra hatbrottslagstiftningen och inkludera även svenskfientlig brottslighet i denna.

Andersson konstaterar att ingen i Sverige någonsin dömts för hatbrott mot svenskar – trots att svenskfientligheten är mycket utbredd och att svenska ungdomar i många städer och skolor idag är i minoritet.

I många av de förnedringsrån som uppmärksammats de senaste åren har rånarna givit uttryck för tydligt svenskfientliga budskap under rånen. Man kan tänka sig att det utan tvekan hade betraktats som ett hatbrott om det var ungdomar med svensk bakgrund som under ett förnedringsrån uttryckt rasism mot offret. Men så har inte ansetts vara fallet när de utsatta, som utsätts för hat för sin svenska nationalitet, blivit rånade och förnedrade”, konstaterar han.

Pontus Andersson påpekar också att cirka 80 procent av de unga rånoffren i Sverige har etnisk svensk bakgrund – men att gärningsmännen i två tredjedelar av fallen har invandrarbakgrund.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer: Avser ministern och regeringen att ta initiativ till en förändring av hatbrottslagstiftningen för att tydliggöra möjligheten att döma personer med svenskfientliga motiv för hatbrott?” avslutar han sin skriftliga fråga.

“Vi krigar mot svenskarna”

I Petra Åkessons C-uppsats i sociologi från 2006 ”Vi krigar mot svenskarna” framkom det att många invandrarungdomar uttrycker att man känner sig ”nöjda” och ”glada” när de rånar och förnedrar svenska ungdomar. En av de intervjuade invandrarungdomarna berättar bland annat att det är viktigt för honom att ”svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter”.

När vi är ute på stan och rånar, så krigar vi, vi krigar mot svenskarna!” deklarerar en annan av de intervjuade invandrarna och det påpekas även att svenskar är ”mesiga” och fega.

I ett uppmärksammat DN-reportage från år 2000 lyfts liknande svenskfientliga resonemang fram, där en intervjuad invandrarungdom berättar att det inte alls är lika farligt att våldta svenska tjejer som att våldta arabiska tjejer.

– Det är inte lika fel att våldta en svensk tjej som att våldta en arabisk tjej. Den svenska tjejen får ju massor av hjälp efteråt, och hon har nog redan knullat. Men arabtjejen får problem med sin familj. För henne är det en stor skam att bli våldtagen. Det är viktigt att hon har kvar oskulden när hon gifter sig.

– Jag ska aldrig göra det, jag lovar. Men om jag skulle våldta en tjej så skulle jag välja en svensk tjej, en med kort kjol och höga klackar. Svenska tjejer måste lära sig att skydda sig. De måste förstå hur vi invandrarkillar fungerar. Hur vi ser på svenska tjejer till exempel, säger en 16-årig invandrarkille från Hjulsta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!