SD-politiker får rätt över fackförbund

publicerad 13 december 2022
- av Isac Boman
Mats Fredlund (SD) fick rätt över fackförbundet.

Hovrätten slår fast att lastbilschauffören Mats Fredlund, som blev utesluten på grund av sina politiska uppdrag för SD i Kirunas kommunfullmäktige, får rätt mot Transportarbetareförbundet som konstateras ha brutit mot förbundets egna stadgar genom sitt agerande.

Det var efter valet 2018 som lastbilschauffören Mats Fredlund valdes in som kommunfullmäktige i Kiruna för Sverigedemokraterna. Kort därpå valde Fredlunds fackförbund Transport att utesluta honom ur förbundet på grund av hans politiska uppdrag. Transportarbetareförbundet gav förklaringen att Fredlunds politiska insatser inte var ”förenliga med förbundets stadgar, som handlar om att verka för alla människors lika värde”. Fredlund tog då beslutet till tingsrätten, som under 2021 konstaterade att beslutet från Transportarbetareförbundet var ogiltigt och faktiskt saknade stöd i fackets egna stadgar.

Nu har Svea Hovrätt fastslagit tingsrättens dom och menar att det var fel av fackförbundet att utesluta en medlem för att han valts in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid, referent i målet.

Fredlund är glad över beslutet och anser att det är en grundläggande rättighet att få trygga sin vardag genom medlemskap i fackförbund.

Hade jag förlorat så hade jag överklagat omedelbart, men visst har jag varit orolig. Hade jag förlorat i dag så hade jag gått i personlig konkurs med två miljoner i skulder, säger han till TT. Men jag anser att det här är en mänsklig rättighet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.