Inrikes

SD kommer rösta för Alliansens talmanskandidat

Andreas Norlén (M), KU-ordförande och Alliansens talmanskandidat

Sverigedemokraterna meddelar att man kommer att ge aktivt stöd till Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M) vid talmansomröstningen på måndag.

Det har varit oklart efter valet vem som ska bli riksdagens talman efter valet. Alliansen har gått ifrån praxis om att talmannen ska komma från det största partiet i det största blocket och istället nominerat sin egna talmanskandidat, moderaten Andreas Norlén, som för närvarande är ordförande i konstitutionsutskottet.
Samtidigt har Socialdemokraterna nominerat riksdagsledamoten Åsa Lindestam som sin talmanskandidat.

Sverigedemokraterna är vågmästare mellan de två blocken och har därför möjlighet att avgöra vem som blir talman genom att antingen stödja Alliansens eller Socialdemokraternas talmanskandidat. På lördagen meddelade partiet i ett pressmeddelande att man kommer att rösta för Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén vid talmansomröstningen i riksdagen på måndag.

Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget. Vår avsikt är att, så långt det är möjligt i det här läget, följa den princip som varit praxis sedan länge, att största regeringsparti innehar talmansposten. Norlén kan bara väljas med vårt aktiva stöd, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

Sverigedemokraterna har nominerat Björn Söder för att bli omvald som andre vice talman. Han utmanas om posten av Vänsterpartiets kandidat, riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve. Alliansen har sagt att man är villiga att släppa fram Björn Söder som andre vice talman, men att man inte kommer att uppmana ledamöterna att rösta för honom. Därför finns det en chans att Vänsterpartiet och Lotta Johnsson Fornavre kniper talmansposten.

Centerpartiets Kerstin Lundgren är Alliansens gemensamma kandidat för posten som tredje vice talman. Hon väntas åtnjuta stöd av en majoritet i riksdagen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!