SD inte välkomna till Lärarförbundet

publicerad 20 november 2019

Sverigedemokraterna i Lidköping tackade “ja” till Lärarförbundets mötesinbjudan – då kom svaret, att SD inte var välkomna. Inbjudan hade skickats till partiet ”av misstag”. Partiet har enligt Lärarförbundet ”fel värdegrund”. Det skriver SVT.

I början av november bjöd Lärarförbundets styrelse i Lidköping in partiernas gruppledare till ett möte i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna tackade ”ja”.

Sedan dröjde det en vecka, då fick jag ett mejl om att det var ett misstag. Vi var inte alls inbjudna. Det berodde på våra värderingar och andra olika svepskäl de hade för att slippa att ha oss med, säger Roberth Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Lidköping.

Lärarförbundet vägrar att ställa upp på en intervju med SVT. De gör dock ett uttalande per mejl, där förbundssekreteraren Anders Åhlin skriver att förbundsstyrelsen har beslutat att inte samverka med politiska partier och organisationer som inte delar deras värdegrund.

Sverigedemokraternas värdegrund strider enligt uppgift mot Lärarförbundets – bland annat eftersom de är motståndare till ”mångkulturalismen”. Lärarförbundet förespråkar ett mångkulturellt samhälle.

Roberth Andersson tycker dock, att Lärarförbundet måste acceptera de demokratiska spelreglerna.

Vi är ett demokratiskt parti och de är ett demokratiskt förbund. Sitta ned och prata kan man i alla fall göra, utan att blanda in värdegrunder.

Andersson menar också, att Lärarförbundet går emot sina egna värderingar.

De skall inte lära ut en värdegrund för eleverna och säga, att alla är lika mycket värda och sedan utesluta, mobba ut, ett parti som är ganska stort. Vi är det tredje största partiet i Lidköping och då får man acceptera det.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.