SD: ”Hela flyktingkvoten bör gå till ukrainare”

Kriget i Ukraina

publicerad 15 mars 2022
- av Sofie Persson
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, flyktingar från Ukraina th.

Sverigedemokraterna anser att hela den svenska flyktingkvoten bör gå enbart till ukrainare, eftersom Sverige har ett ”moraliskt och säkerhetspolitiskt ansvar” att visa sig solidariskt.

All asylrelaterad migration ska gå till ukrainare, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Över två miljoner människor har redan flytt kriget i Ukraina och till Sverige kan det under tidsperioden mars-juni anlända så mycket som 200 000 flyktingar, enligt Migrationsverket. Sverigedemokraterna menar att man därför bör sätta asylstopp för alla länder utom Ukraina för att ha kapacitet att hjälpa dem som flyr det pågående kriget, rapporterar TT.

Verkställande utskottets bedömning är att de som nu söker tillflykt från Putins aggression generellt är särskilt skyddsvärda i förhållande till andra migrantgrupper som kommer till Sverige”, skriver partiets ledning i ett uttalande.

SD menar att Sverige har ett ”moraliskt och säkerhetspolitiskt ansvar och intresse att ta för ukrainare” och att det är fullt berättigat att visa sig solidariska med landet.

I Sverige har man åtagit sig att ta emot 5 000 kvotflyktingar per år från FN:s kvotflyktingsystem. Kvotflyktingar är extra utsatta personer som bor i exempelvis flyktingläger och inte anses kunna återvända till ursprungslandet.

All övrig asylrelaterad migration – och hela den kvot vi har i kvotflyktingsystemet ska gå till ukrainare, säger Jimmie Åkesson.

Däremot menar Åkesson att det även där kan komma att bli begränsningar.

Vi utesluter inte att vi kan behöva sätta upp begränsningar men i det korta perspektivet handlar det om att ge kvinnor och barn skydd, tak över huvudet och skola till barnen, säger partiledaren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.