SD bojkottas av flera opinionsinstitut

publicerad 13 oktober 2013

Flera etablerade opinionsinstitut, däribland Yougov, United minds och Novus, nobbar Sverigedemokraterna och vägrar att göra interna opinionsundersökningar åt partiet.

När SD 2012 vände sig till de tre opinionsinstituten fick man nobben.

 Inför när vi skulle börja med undersökningarna ville vi ha prisofferter men det var flera som tackade nej, säger Martin Kinnunen, kommunikationsansavig för SD, till Ekot.

Novus vd Torbjörn Sjöström säger dock i en intervju med TT att det var av ekonomiska skäl som man gav SD nobben.

Men opinionsinstitutet Yougovs förra analyschef Stina Morian hävdar att det är påtryckningar från andra organisationer som gör att man inte kan samarbeta med Sverigedemokraterna.

Man kan inte ha en kund som en annan kund inte vill att man har. Och i just opinionsmätningar så har man många fackförbund som fattat beslut om att man inte ska hjälpa SD, de vill inte ha ett samarbete med SD och då skulle de dra sig för att använda oss som opinionsinstitut om vi samarbetade med Sverigedemokraterna, säger hon till Ekot.

För tillfället har Sverigedemokraterna fått vända sig utanför Sveriges gränser och till norska Sentio Research för att få till stånd med opinionsundersökningar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.