Ulf Kristerssons regering har lovat att den närmast gränslösa massinvandringens dagar är över och att man har för avsikt att driva en betydligt mer restriktiv migrationspolitik.
I verkligheten beviljades dock nästan 100 000 uppehållstillstånd förra året, vilket är på samma nivåer som under många av åren då Socialdemokraterna och andra vänsterpartier styrde landet.
Visserligen har en liten minskning skett – från 102 000 uppehållstillstånd 2023 till 94 000 förra året, men massinvandringen befinner sig fortsatt på historiskt mycket höga nivåer och något invandringsstopp, eller ens någon radikal minskning, har bevisligen inte blivit verklighet.
Den minskning som ändå skett beror enligt Migrationsverket på flera förklaringsmodeller – men främst på att Sverige blivit mindre attraktivt för migranter och att färre ansökningar om asyl och arbetstillstånd inkom under 2024.
”Av de tillstånd som beviljades var cirka 27 000 arbetsmarknadsärenden och drygt 24 000 familjeanknytning. Cirka 15 500 förstagångsansökningar om skydd beviljades, vilket var en minskning från knappt 17 000 tillstånd under 2023. Av dessa gällde runt 11 000 personer från Ukraina som fick uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och drygt 900 kvotflyktingar som tagits ut genom UNHCR:s program för vidarebosättning”, skriver man i ett pressmeddelande.
”Största ursprungsländer sett till samtliga uppehållsgrunder var Indien och Ukraina, båda cirka 12 000 tillstånd. Därefter följde Kina, Pakistan och Thailand. Länderna hade olika många sökande i olika kategorier; Ukraina hade till exempel många som fick skydd (massflykt), Indien hade sökande inom både arbetstillstånd, studier och anknytning, medan Kina hade många som beviljades uppehållstillstånd för studier”, förklarar man vidare.
65 000 medborgarskap delades ut
Noterbart är att även antalet beviljade medborgarskap befinner sig på ungefär samma nivåer som tidigare. Förra året beviljades 65 591 medborgarskap – jämfört med 68 168 året tidigare.
En försiktig ökning av den frivilliga återvandringen har också skett, men det handlar fortfarande om relativt få migranter som lämnar Sverige av egen fri vilja – 8 200 förra året respektive 7 500 under 2023.
Det har också uppmärksammats att såväl den svenska regeringen som flera av de stora etablissemangsmedierna valt att uppmärksamma förra årets migrationssiffror på ett direkt missvisande eller vilseledande sätt, där man målar upp en bild av att det totalt skett en kraftig minskning av invandringen till Sverige. I verkligheten är förra årets siffror förvisso lägre än de allra värsta åren, men fortfarande mer omfattande än exempelvis 2020 och högre än samtliga år mellan 1980 och 2009.
Att regeringen fortsätter att dela ut närmare 100 000 uppehållstillstånd årligen har på många håll också lett till oro och anklagelser om att Moderaternas nya invandringskritiska profil mest handlar om att locka väljare, och att det överhuvudtaget inte finns några seriösa ambitioner att få stopp på den folkutbytespolitik som förts de senaste decennierna.