Inrikes

Säpo: Tusentals radikala islamister befinner sig i Sverige

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg berättar i en intervju till TT att det idag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen har de senaste åren varit explosionsartad.

I takt med den okontrollerade massinvandringen till Sverige har antalet radikala islamister i landet ökat kraftigt. För några år sedan handlade det om något hundratal. Idag rör det sig om tusentals berättar Thornberg till TT.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu.

Säpo håller på och sammanställer läget och beskriver det som allvarligt.

– Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer, säger Thornberg.

Det handlar också om att IS-propaganda når upp till individer som befinner sig i Sverige och Thornberg menar att kriget i Syrien och Irak bidragit till en ökning.

– Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, säger Säpochefen.

Några exempel är de senaste terrordåden i Storbritannien som kunde genomföras trots att säkerhetstjänsten där kände till flera av gärningsmännen. Även den misstänkte terroristen på Drottninggatan i april hade förekommit i Säpos underrättelsearbete.

– Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång. Vi måste täppa till de luckor som finns, säger Thornberg.

I intervjun nämns dock inte den okontrollerade invandringen till Sverige som en bidragande orsak till att fler radikala islamister befinner sig i Sverige.

Liknande artiklar

Polisen ska delta på “Europride” Polisen går nu ut med att de kommer att delta på de svenska "Europridefestivalerna" som äger rum i Göteborg och Stockhol...
Islamistisk rappare ska uppträda på Bataclan i Par... Medine, en 37-åring öppet islamistisk rappare, ska uppträda på Bataclan – platsen där 89 personer dödades av islamister ...
USA-stödda trupper i Syrien kan vänta sig motstånd... Att USA bekämpar IS har man hört otaliga gånger från mainstream håll. Från oberoende medier har vi samtidigt fått veta a...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!