Säpo: Tusentals radikala islamister befinner sig i Sverige

publicerad 16 juni 2017

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg berättar i en intervju till TT att det idag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen har de senaste åren varit explosionsartad.

I takt med den okontrollerade massinvandringen till Sverige har antalet radikala islamister i landet ökat kraftigt. För några år sedan handlade det om något hundratal. Idag rör det sig om tusentals berättar Thornberg till TT.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu.

Säpo håller på och sammanställer läget och beskriver det som allvarligt.

– Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer, säger Thornberg.

Det handlar också om att IS-propaganda når upp till individer som befinner sig i Sverige och Thornberg menar att kriget i Syrien och Irak bidragit till en ökning.

– Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, säger Säpochefen.

Några exempel är de senaste terrordåden i Storbritannien som kunde genomföras trots att säkerhetstjänsten där kände till flera av gärningsmännen. Även den misstänkte terroristen på Drottninggatan i april hade förekommit i Säpos underrättelsearbete.

– Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång. Vi måste täppa till de luckor som finns, säger Thornberg.

I intervjun nämns dock inte den okontrollerade invandringen till Sverige som en bidragande orsak till att fler radikala islamister befinner sig i Sverige.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.