Inrikes

Säpo: Tusentals radikala islamister befinner sig i Sverige

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg berättar i en intervju till TT att det idag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen har de senaste åren varit explosionsartad.

I takt med den okontrollerade massinvandringen till Sverige har antalet radikala islamister i landet ökat kraftigt. För några år sedan handlade det om något hundratal. Idag rör det sig om tusentals berättar Thornberg till TT.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu.

Säpo håller på och sammanställer läget och beskriver det som allvarligt.

– Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer, säger Thornberg.

Det handlar också om att IS-propaganda når upp till individer som befinner sig i Sverige och Thornberg menar att kriget i Syrien och Irak bidragit till en ökning.

– Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, säger Säpochefen.

Några exempel är de senaste terrordåden i Storbritannien som kunde genomföras trots att säkerhetstjänsten där kände till flera av gärningsmännen. Även den misstänkte terroristen på Drottninggatan i april hade förekommit i Säpos underrättelsearbete.

– Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång. Vi måste täppa till de luckor som finns, säger Thornberg.

I intervjun nämns dock inte den okontrollerade invandringen till Sverige som en bidragande orsak till att fler radikala islamister befinner sig i Sverige.