Inrikes

Säpo: Ryska agenter i Sverige

Var tredje rysk diplomat i Sverige är agent med syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Det påstår Säkerhetspolisen, Säpo, i sin årsbok.

På torsdagen offentliggjorde Säpo sin årsbok för 2015. I årsboken pekas Ryssland ut som ansvariga för desinformation och propaganda mot Sverige.
”Säkerhetspolisens bild är att Ryssland genom offentliga uttalanden har försökt påverka Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Liknande propaganda sprids också i sociala medier i Sverige. Samma felaktiga, förvrängda och förvanskade budskap som sprids genom den offentliga propagandan sprids här. Syftet är att få ut pro-ryska budskap och skapa splittring i samhället”, skriver Säpo i rapporten, enligt DN.

Säpo påstår vidare att Ryssland har flera diplomater i Sverige som i själva verket är underrättelseofficerare som arbetar under täckmantel. Ungefär en tredjedel av de 37 ryska diplomaterna bedöms vara agenter som arbetar för den ryska underrättelsetjänsten GRU eller för dess civila motsvarighet SVR. Detta ska ha pågått under flera års tid och fortsatte under fjolåret.

Tidigare har Säpo varnat för att Ryssland förbereder för krig eller hot om väpnat våld mot Sverige, men numera har Ryssland skiftat fokus till mer psykologisk krigföring mot Sverige.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!