Säpo slutade utreda Akilov – bara månader före terrordådet

publicerad 3 februari 2018
Uzbeken Rakhmat Akilov utförde terrordådet på Drottninggatan i april 2017

Terroristen Rakhmat Akilov, som utförde terrordådet på Drottninggatan i april ifjol, fanns på Säkerhetspolisens radar. Men tre månader innan dådet slutade Säpo att utreda honom.

Redan i augusti 2016 inledde Säpo en utredning av den uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov. Den baserades på underrättelseuppgifter från chattar på sociala medier.

Men den 19 januari 2017 avslutar Säpo sin utredning av Akilov. Detta mindre än tre månader innan Rakhmat Akilov dödar fem personer och skadar ytterligare 15 när han kör med en lastbil längs Drottninggatan i centrala Stockholm.

Den 16 januari 2017, tre dagar innan Säpo avbröt sin utredning av Akilov på grund av bristande underlag, hade Akilov börjat med planering av terrordådet, skriver Aftonbladet.

Trots att Rakhmat Akilov var känd av Säpo sedan tidigare får Säpo överlagt bra betyd för hanteringen av terrordådet av justitiedepartementets utredare Runar Viksten. Enligt Viksten finns det inga tecken på att Säpo brustit i sitt agerande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.