Sannfinländarnas ungdomsförbund kritiserar SD

Det finska regeringspartiet Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom kritiserar nu Sverigedemokraterna för deras upplösning av ungdomsförbundet SDU.

publicerad 14 september 2015
Sannfinländarna

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna valde i fredags att klippa banden med ungdomsförbundet Sverigedemokratisk ungdom, SDU. Beslutet, som fattades av partiledningen, kom efter att Jessica Ohlson valdes till SDU:s förbundsordförande.

Att Sverigedemokraterna klippt banden till SDU kritiserades under söndagskvällen i SVT:s Agenda av Jessica Ohlson.

– Det handlar om makt. Man är rädda om sina egna positioner, man vill ha kvar kontrollen över partiet, man vägrar lyfta fram unga kompetenta företrädare för att man är rädda om sina egna positioner, sade Ohlson i Agenda.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof deltog också i Agenda men valde att inte debattera med Jessica Ohlson. Han menade däremot att det fanns en ideologisk skillnad mellan SD och SDU. Han menade också att SDU inte omfamnat begrepp som socialkonservatism och öppen svenskhet, vilket källor till Nya Dagbladet tidigare bekräftat.

Men nu får SD extern kritik från Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom som menar att SD inte respekterar de demokratiska spelreglerna.

Sannfinländarna och Sverigedemokraterna är de enda partier i sina respektive länder som står upp för en ansvarsfull invandringspolitik. Det är viktigt att gemensamt kunna fundera hur samarbete i invandringsfrågan skulle kunna ske på nordisk nivå, men signalerna om att demokratiska spelregler inte respekteras inom Sverigedemokraterna är bekymrande, säger Sebastian Tynkkynen, ordförande för Finsk Ungdom, i ett pressmeddelande.

Tidigare i april eskalerade konflikten mellan SDU och moderpartiet när SD bland annat uteslöt SDU-profiler som Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!