Samisk folkrättsjurist om alla folks rätt till bevarande

publicerad 17 december 2014
- av Per Nordin

Mattias Åhrén, samisk folkrättsjurist, betonar rätten för både samer, svenskar och alla andra folkslag att bevara sina etniska och kulturella särdrag enligt folkrätten. Att motverka detta är ett brott mot folkrätten berättar han i en radiointervju med Nya Dagbladet.

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Foto: Jenny Rockett/UN Photo

Debatten har rasat efter att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder intervjuats i DN på temat nationell identitet. Mattias Åhrén är utbildad folkrättsjurist med samisk bakgrund och har doktorerat på urfolkens immateriella rättigheter. Han menar att Sverigedemokraternas hållning i frågan om ursprungsbefolkningars ställning och rättigheter juridiskt sett är modern och en hållning som man nyligen börjat tillämpa internationellt.

Den vanliga tolkningen av rätten till icke-diskriminering är att alla ska behandlas lika. Den andra dimensionen av icke-diskriminering är rätten att vara olik och rätten att behandlas olika och denna är ännu viktigare för samerna enligt Åhrén. Han ser också faran med att det politiska etablissemanget i Sverige har tagit sig rätten att säga att samer inte är samer utan att samer är svenskar.

Även om den enskilde individen måste få avgöra sin egen identitet så äger alla folkslag rätten till att bejaka och bevara sin etniska och kulturella bakgrund. Att agera emot detta är ett grovt människorättsbrott understryker Åhrén.

 

Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 

Foto: Jenny Rockett

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!