Sajten Verifiera säljer info om svenskars psykiska ohälsa

publicerad 12 juli 2022
- av Sofie Persson
Med Verifiera kan man bland annat se om någon tvångsvårdats.

Integritetsmyndigheten (IMY) har inlett en utredning gällande sajten Verifiera som i sin databas säljer uppgifter om svenskars psykiska ohälsa till bland annat arbetsgivare.

I den här databasen finns det avgörande från allmän förvaltningsdomstol som gäller känsliga personuppgifter om hälsa, säger Olle Pettersson vid IMY.

Sajten Verifiera säljer offentliga uppgifter om privatpersoner. Säljmodellen går ut på att man som rekryterare vid ett företag enkelt ska kunna begagna Verifieras tjänster för att göra bakgrundskontroller innan man anlitar någon. Det kan handla om exempelvis brottmålsdomstolar och liknande.

Uppgifter inom psykisk ohälsa som behandlats av domstol finns också tillgängliga och nu ska Integritetsmyndigheten (IMY) undersöka om det är lagligt för sajten att sälja dessa uppgifter.

I den här databasen finns det avgörande från allmän förvaltningsdomstol som gäller känsliga personuppgifter om hälsa. Bland annat finns det 210 000 avgöranden om tvångsvård på grund av psykisk ohälsa eller missbruk, säger Olle Pettersson, jurist på IMY till skattefinansierande SVT.

IMY menar också att det finns ärenden där människor exempelvis överklagat beslut angående sjukskrivningar vid Försäkringskassan i databasen.

Bara en uppgift om att någon varit sjukskriven har fått särskilt skydd eftersom den kan innebära synnerligen allvarliga kränkningar av enskildas fri- och rättigheter. Man kan till exempel bli utsatt för diskriminering eller förlora möjligheten till ett arbete, säger Olle Pettersson.

Vanligtvis får man inte föra en sådan databas över personuppgifter, men Verifiera har ett så kallat ”frivilligt grundlagsskydd” och kan därför använda sig av samma rättigheter som traditionella medier. Däremot menar IMY att lagen kan tolkas som att det är förbjudet att offentliggöra vissa saker som exempelvis politiska åsikter och hälsa.

Verifiera har svarat genom att JO-anmäla IMY och menar att man har rätten på sin sida.

Vi tycker att det är mycket allvarligt att IMY tar sig befogenheter man inte har, säger styrelseordförande och ansvarig utgivare Gunnar Axén.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.