Sahlgrenska sjukhuset anmäls – slängde embryon

publicerad 20 juni 2013

Personalen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg kunde ha satt fel namn på embryon till tre föräldrar. Händelsen anmäls nu av avdelningens chefsläkare, rapporterar tidningen Metro.

Händelsen inträffade i oktober förra året. Personalen blev osäker på om rätt identifieringslapp satt på rätt embryo. Då tvingades man att kasta de tinade befruktade äggen.

– Patienterna informerades med en gång. För två av paren fanns tillräckligt med embryon för att fortsätta behandlingen, men för det tredje paret fick behandlingen börja om. Och det är ju beklagligt, säger Karin Fröjd, chefläkare, till Metro.

Sahlgrenska sjukhuset har genomfört en rad olika åtgärder för att liknande situationer inte ska uppstå i framtiden. Bland annat ska man bli noggrannare.

– Vi var inte säkra på om vi hade följt identifieringsrutinen. Nu ska den som gör det se till så man inte blir störd, få utbildning och det ska ske dubbelkontroller, säger Karin Fröjd till Metro.

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.